Hærtata hørtUtgivelser

Utgivelsesdato: Ca. 26. mars 1979

1979: Philips 6317 049 (LP)
1979: Philips 7121 049 (MC)
1986: Tomato XLP 22007 (LP)
1986: Tomato XMC 22007 (MC)
1987: Tomato XCD 22007 (CD)
1992: Spinner Records GTXMC 2007 (MC)
1992: Spinner Records GTXCD 2007 (CD)
2003: Spinner Records SRXCD 2007 (CD)

Sporinfo

1. 2003, en butikk-odyssé
2. Bokreol
3. Lynavleder’n
4. Byens Hi-Fi asyl
5. Pub-til-pub-skoa
6. Samba til trøst
7. Odals-reggae
8. 127 vannrett
9. Forbikjøring
10. Sjæddåvv-bandet
11. Ned Vøringsfossen
12. Åna Sira

Trivia

VG-listen: 12 uker fra uke 14/1979 til uke 30/1979 – oppnådde en 6. plass.

Slagerfabrikken ga ut albumet på CD i februar 1987.

Anmeldelser

ADRESSEAVISEN (1): For ni år siden ble Øystein Sunde – denne rappkjeftete ordsjongløren innen norsk musikkliv – sluppet løs på et etterhvert målløst publikum. Og hvem husker ikke «klassikere» som «Vipp-Vipp-Vippetangen konditori», «Da fatter’n skjøt på folkevogna til lensmannen» osv … Det har vært svært populært med spesial-år den siste tiden. Vi har hatt arkitekturvern-år, kvinne-år og nå barne-år. En gang var det også Øystein Sunde-år. Det var forøvrig «det året det var så bratt». Men for Sunde-fans er det omtrent Sunde-år hvert år. For med jevne mellomrom kommer denne trubaduren ut med en LP. Mange husker plater som «Fnatt», «Bratt», «Klå» osv. Denne gang er tittelen noe verre å uttale – «Hærtatahørt». Men så er det da også odals-dialekt.

Øystein Sunde startet sin karriere på Lambertseter i Oslo. Siden ble det besøk i både Nashville og Rio før han til slutt slo seg ned i Odalen. For helt å kunne forstå teksten i enkelte nummer følger det med en ordliste. Så vidt vites er dette første norske LP med innlagt ordliste! Og det kan vel også trenges. Man må liksom smake på ordene først for å få til riktig uttale. Eller hva sier De f.eks. om ord som «Håkken hæ håppass» – hvem, hva, hvor, «Sægamæga» – en som aldri får ut fingeren, «Håndassklea – hverdagsklærne, «Kakuskælk» – brødskalk, «Dot-sup» – en skål man skåler når «æljen har døtti», og tittelen «Hærtatahørt» – halvparten av hvert. Med andre ord – den lokale språkflora slår ut i full blomst på denne platen. Det er vel kanskje ikke helt korrekt å påstå at Øystein Sunde er fullstendig sprø – men han mener noe med det!

Et av nummerne som utmerker seg på platen er «Odals-reggae». Egentlig var låten tenkt innspilt med lokale krefter, forteller Øystein Sunde, nemlig Odalens firbente innbyggere. En slags symfoni for hest, ku og gris. Etterhvert synte prosjektet seg noe for ambisiøst, og han fikk i stedet hjelp til bakgrunnseffektene av en vel 40 år gammel Melothron. En meget hendig innretning øyensynlig, for den innehold alle lydeffekter fra bilskrens til brusrap. For øvrig er «King Creole» – Elvis-hit – blitt til «Bokreol» og «Bona Sera Senorita» til «Åna Sira, Sira Kvina». Et avsluttende «kraftspor» på en høyst vellykket LP.

ADRESSEAVISEN (2): Artister som klarer å kombinere humor og teknisk dyktighet er sjeldne. Øystein Sunde er den eneste vi har i Norge. Hans nyeste vitamininnsprøytning med sprø tekster og avansert gitarspill heter «Hærtatahørt». Den er like full av pussige innfall – både musikalske og verbale – som tidligere. Sundes tekster er umiskjennelige. Og i visene «2003, en butikk-odyssé» og «Byens hi-fi-asyl» tråkker han virkelig deler av Oslos forretningsstand på liktærne. Begge sangene inneholder treffende karakteristikker. «Odals-reggae» – med en foss av dialekt-ord – har sugende rytme og artig kor. Instrumentalene «Lynavleder’n» og «Ned Vøringsfossen» viser Sunde med full kontroll over alle sine gitarstrenger. Det sprelske gitarspillet gjør musikken enda mer livlig. Melodigangene er ikke sensasjonelle – 60-talls-pop og county er hovedingrediensene – men spillegleden hindrer ensformighet. Backing-musikerne (Terje Venaas (bass), Espen Rud (trommer), Jonas Fjeld (gitar), med flere) forsterker inntrykket av en gjennomarbeidet plate. De 12 sangene på «Hærtatahørt» har appell til alle. De er lett tilgjengelige, men aldri banale. Slik musikk på Norsktoppen er langt å foretrekke fremfor oversatt, utenlandsk dansepop.