Øystein Sunde har til nå nektet å gjøre sine tidligste album tilgjengelig på CD. Han rødmer nemlig av skjemsel når han hører på noen av dem.

Hvis det å være folkekjær kan måles og rangeres, vil nok gitarkongen Øystein Sunde (65) ligge helt i toppsjiktet med sine 1,1 millioner solge album og låter som «Barkebille Boogie», «Kjekt å ha» og «Hvis dine ører henger ned».

Tidlig på 70-tallet, nærmere bestemt i 1972, måtte Sunde, som allerede da var en norsk superkjendis, ta en timeout på grunn av all oppmerksomheten.

– Det er ikke alle som tåler en slik suksess som jeg har hatt. Man kan lett forandre personlighet helt. I 1972, da var det Lillebjørn Nilsen, Finn Kalvik og jeg som regjerte, og det var jo ingen som slo oss. Jeg måtte stoppe opp og tenke at dette ikke kunne vare evig, og at jeg måtte ta det litt med ro, sier Sunde til Dagbladet.

Men selv om de underfundige låtene hans er allemannseie, er det ikke alle i dag som klarer å sette det bebrillede og rødmussede ansiktet hans i forbindelse med låtene de har sunget på musikktimene på barneskolen.

Går i fred

– I dag kan jeg gå på gata uten at noen legger merke til hvem jeg er. Endelig. På 70-tallet hadde vi jo bare én tv-kanal. Når man hadde vært på NRK, så visste all hvem en var.

Det blir sagt at Sunde lider av samlemani. At han har stabburet, kjelleren, loftet og hobbyrommet fullt av krimskrams og instrumenter samlet opp gjennom flere tiår. I går åpnet utstillinga «Kjekt å ha» på Popsenteret i Oslo, der Sundes ting er viet en egen etasje.

Lett rødming

I tillegg gir han ut sine fem første album på cd for første gang. Fram til nå har de bare eksistert i form av for lengst utsolgte LP-plater.

Man har heller ikke funnet disse albumene på nymotens streamingtjenester som Wimp, hvor de også nå er blitt tilgjengelig.

Sunde avslører at det har sittet langt inne å tilgjengeliggjøre hele katalogen sin for allmennheten. Han er nemlig flau over flere av sine tidligste utgivelser og har holdt dem igjen med vilje i mange år.

– Det er rart med gammel moro. Humor har lett for å ikke ha like lang holdbarhetstid som alvorlige ting. I dag så får jeg en lett rødming når jeg hører på noe av det tidligste jeg gjorde. Det har gjort at jeg ikke har villet gi det ut. Jeg har rett og slett vært litt flau over det, forklarer han.

Ble pressa

Sunde sier at han gjerne skulle hatt bedre tid til å følge opp debutalbumet fra 1970.

– Den beste av dem synes jeg fortsatt er «1001 fnatt». Den solgte veldig bra, og jeg ble pressa til å lage en oppfølger veldig fort. Da hadde jeg egentlig brukt opp de beste låtene. Det bærer de neste platene preg av. Låtene var ikke testet foran folk på viseklubbene først – de var rett ut av pennen og rett ut på rillene.

14. september og to måneder fremover skal Øystein Sunde stå på scenen på Dizzie Showteater i Oslo med Gitarkameratene igjen. 65-åringen gleder seg veldig til å treffe resten av gjengen, bestående av Jan Eggum, Halvdan Sivertsen, Lillebjørn Nilsen.

Sms-dueller

– Gitarkameratene har betydd veldig mye for alle oss fire. Det var noe helt spesielt som oppsto da vi spilte sammen for første gang. Samspillet vårt opplevdes som en slags femteperson, et ekstra medlem. Vi har et godt vennskap og samhold, som jeg setter veldig pris på.

Sunde forteller at de fremdeles har god kontakt, ikke bare på scenen, men også privat.

– Lillebjørn er den jeg har kjent lengst og kanskje kommuniserer mest med. Vi sender ofte hverandre bilder fra de første turneene og mimrer. Også hender det at vi duellerer med sms-ordspill fram og tilbake. Det er han voldsomt flink til, forteller gitarkameraten.

Suksessen har gjort Øystein Sunde til Musikk-Norges rikeste mann. I 2010 sto gitar- og ordkunstneren oppført med nesten seks millioner kroner i inntekt, i tillegg til å kunne skilte med en formue på over 28 millioner.

Millionarv

Sunde gir ut albumene sine gjennom plateselskapet Spinner Records, som han eier sammen med datteren Turid Marie (31), sønnen Torbjørn (29) og kona Gudrun Grydeland (59). Artisten involverte barna tidlig i familiebedriften, for at de skal kunne drive milionforetaket alene i framtida.

– En eller annen gang skal jo de kjøre den lille skuta vi har videre, så det er naturlig at de får satt seg inn i hva dette er for noe. Nå endrer jo platebransjen seg hele tida, og det er ikke godt å si hvordan den ser ut når jeg skal i torva. Jeg synes det var viktig å ha dem med fra starten av, slik at de fikk lære bransjen å kjenne.

Liker hobbyrommet

Sunde og kona Gudrun har vært gift i 27 år. De bor sammen i det lille tettstedet Skarnes i Sør-Odal kommune i Hedmark.

Mens andre rockestjerner på hans alder er både på det andre og det tredje ekteskapet, har Sunde og Grydeland holdt sammen i nesten tre tiår.

– Det er ingen hemmelighet som ligger bak at vi har holdt sammen, men ting har funka for oss og vi er veldig lykkelige for at det har gått så fint, forteller han.

Når han har stått på scenen i Oslo og kommer hjem til Skarnes igjen, hender det at han stenger seg inne på hobbyrommet sitt. Der liker han blant annet å bygge modellfly.

– Når krampa slipper etter en konsert, så kan jeg sitte ei uke på hobbyrommet etterpå. Jeg må nullstille hodet litt, for det å være sin egen jobb kan ta veldig på. Man må passe på å få drevet med andre ting også, forteller Sunde.

(Jonas Pettersen, Dagbladet 2. september 2012)