Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Øysteins ville luftferd

«Kaptein Sunde og hans besetning ønsker Dem velkommen om bord i denne Boeing 737. Vi ønsker Dem en behagelig reise …» Flykaptein Øystein Sunde myser mot flystripa. – Ready for take off.

Annenflyver – Braathens SAFE’s flyvesjef Thore Martin Morstad – sender et skeptisk blikk til kaptein Sunde.

– Gi på. Mer. Gi på. Opp me’n, Sunde.

Farten øker over rullebane 06 på Fornebu. Kaptein Sunde er besatt det som i dårlige romaner kalles «skrekkblandet fryd».

– Å fytti bananer. Dette er’e sterkeste jeg har sett, gurgler Sunde. Farten er 260 kilometer i timen i 2000 fots høyde.

Over Drammen får vi kraftig turbulens. Sunde svelger. Forsøker å holde kursen. En liten uoverveid bevegelse med stikka er nok til å sende oss lukt i avgrunnen. Vi vender tilbake til Fornebu.

– Pass på. Pass på. Morstad forbereder Sunde på landing. Sunde gir en ufrivillig berg- og dalbane-oppvisning.

– Du kommer for langt ned. Opp igjen. Sikt på midtstripa.

Et øyeblikk senere har vi Torvøya under buken. Sunde er konsentrert. Det ruser i jetmotorer. Den digre flymotoren rister. Farten er skremmende stor idet vi tar bakken. Sunde puster lettet ut og tar gleden på forskudd.

– Å dæven, jeg har nesehjulet også.

Det slenger fra den ene siden av banen til den andre. Vi ser ut til å havne midt i trafikken på Snarøyveien, men, nei – Sunde tar seg inn.

– Øystein Sunde ville aldri blitt ansatt hos oss. Dette holder ikke mål, men han er sporty, interessert og entusiastisk, sier flygesjef Morstad.

– Sløyeste videospellet jeg har sett. Dette kunne du leie ut på Tivoli for 50 kroner minuttet, kommenterer kaptein Sunde – i trygg forvisning om at flyturen kun skjedde i Braathens flysimulator – et «videospell» – til 25 millioner kroner.

«Modig mann i farlig fly»

Øystein Sunde – gutten med «hornet», som han kaller gitaren – har flyskrekk. En USA-tur måtte avlyses på grunn av angst. Som de råskinn i VG-journalister er, har vi latt Sunde skue Fanden i hvitøyet. Vi trøkte ham ned bak spakene i en Boeing 737.

– Værsgo’, fly sjæl.

Dette skal bli noe mer enn en vise om en liten Twin Otter på vei fra Mo i Rana til Sandnessjøen.

Arrangementet skjer i regi av Braathens SAFE’s flysjef Thore Martin Morstad og avdelingssjef Gunnar Karlsen. Åstedet er simulatoravdelingen på Fornebu. De flykyndige nektet å gi karakterer. Vi gjør det: En svett opplevelse til flyskrekkens bekjempelse.

Ved en avgang fikk Sunde brann i motoren og havnet utenfor rullebanen så tennene skranglet i kraniet.

– Hjertelig velkommen i cockpit på neste flytur, sier Morstad. Sunde overveier kurs mot flyskrekken som har tiltatt med årene – på tross av ABC-sertifikat for seilfly fra 1969 og ivrig modellfly-entusiasme.

– Denne flyturen var jo dønn virkelig. Noe av det showeste jeg har opplevd, sier trubaduren.

(Morten Drivdal, VG 31. mars 1984)