Hva har Elvis, Johnny Cash, Mark Knopfler og Øystein Sunde til felles? De har egne signatur-modeller fra gitarprodusenten Martin.

Det er julaften, 17. mai og bursdag samtidig: Øystein Sunde stråler som en utålmodig guttunge når han åpner gitaren fra Martin-fabrikken i USA. Han åpner etuiet forsiktig og snuser inn lukten av kvalitet, spenning og ny gitar.

Eksklusiv klubb

– Jeg kan nesten ikke tro at det er sant. Å få en Martin-signaturmodell er mer enn jeg kunne drømme om, sier en yr og opprømt Sunde. Martin regnes som en av verdens aller beste og tradisjonsrike produsenter av akustiske gitarer. Ser du en stjerne med kassegitar på scenen, kan du regne med at det er en Martin han spiller på.

– Nå er jeg i samme eksklusive klubb som en rekke av de allerede største artistene i verden, sier Sunde.

Stor anerkjennelse

At Øystein Sunde får bygget en gitar etter egne spesifikasjoner, som deretter blir masseprodusert, er større enn de fleste kan fatte. Det er en anerkjennelse av Øystein Sunde som en gitarist i verdensklasse. Nordmenn kjenner Sunde som en morsom trubadur som fraserer like fort som han spiller, men som gitarist har han en stil som er blitt lagt merke til langt utenfor Norges grenser.

– Se her, sier Sunde og viser oss navnetrekket som er inngravert i gripebrettet.

Fra 30-tallet

Sju gitarer kom før helga til Oslo, to av dem skal Sunde selv ha. Gitarene har en veiledende pris på 110 000 kroner, men vil bli solgt for bare 75 000 kroner.

– Det skal lages en rimeligere versjon seinere. Den kommer til å koste mellom 20 000 og 30 000 kroner, sier Trond Tufte i Oops Guitar Workshop, som har designet gitaren sammen med Sunde. Sunde-gitaren tar utgangspunkt i Martins OM-serie fra 1930-tallet. Treverket, indisk/madagaskisk palisander og gran, har tørket i over 100 år. I strengefestepinnene er det fossilt ibenholt. Bakstykket er tredelt.

Fikk forespørsel

– Gitarkroppen er litt smalere, halsen er litt bredere og litt lengre med en krumming som passer meg, sier Sunde. Han målte med skyvelære og prøvde ut i lange tider før målene ble sendt til USA.

Det hele begynte for to år siden, da en representant fra C. F. Martin & Co. kom for å overlevere ham en gitar. Det var da han fikk forespørselen om han ville ha sin egen modell.

– Jeg trodde det bare var prat, men nå er den her. Utrolig, sier Sunde.

(Anders Grønneberg, Dagbladet 31. oktober 2009)