De 5 store med Sølvmikrofonen i håndenUtgivelser

Karussell 2915 036, 1972 (LP)

Sporinfo

Side 1

1. En sommer er over (Kirsti Sparboe)
2. Skreppa mi er bra, esse (Øystein Sunde)
3. Solens venn (Wenche Myhre)
4. Det er musikk som gjør livet gøy (Anita Hegerland)
5. Aldri mer (Odd Børre)

Side 2

1. Gro (Odd Børre)
2. Ra-ta-ta (Wenche Myhre)
3. Dørbjellevise (Anita Hegerland)
4. Sykkel-eiker (Øystein Sunde)
5. Lillebror (Kirsti Sparboe)

Om Sølvmikrofonen og artistene

DET NYE’s SØLMIKROFON er det mest ettertraktede showbiz-trofé i Norge. Prisen utdeles bare én gang i året og bare til én artist hver gang – valgt i en omfattende leseravstemning i ukebladet DET NYE. Det stilles store krav til den som skal få prisen. I statuttene heter det blant annet at «prisen skal gis til den artist som DET NYE’s lesere mener har gjort noe særlig for norsk pop gjennom sin sang, sine plater, TV-opptredener, radioshow, klubbaftener, ved sosial innsats, skikkelig framtreden, hyggelig opptreden overfor publikum og presse», osv.

Den første som fikk Sølvmikrofonen var Wenche Myhre. Det skjedde i 1967 og hun påstår selv at det var hennes lykkeår. Hun fikk flere trofeer det året, blant annet den tyske Otto-statuetten. «Men Sølvmikrofonen henger høyest», sa hun den gang.

I 1968 var det Kjell Karlsen-orkesterets populære Odd Børre som stakk av med prisen. Mange hadde trodd at Kirsti Sparboe skulle vinne det året, men hun fikk istedet DET NYE’s hedersmedalje – og vant Sølvmikrofonen året etter – i 1969. I 1970 stormet barnestjernen Anita Hegerland fram på poparenaen og det var et sant skred av stemmesedler til fordel for sjarmetrollet fra Sandefjord. Hun vant overlegent over selv de mest etablerte artister. I 1971 var det ingen tvil: Det var nemlig året det var så bratt – og alle tippet at Øystein Sunde ville vinne Sølvmikrofonen. Det gjorde han da også – og kom langt foran de etablerte artistene.

I anledning 5-årsjubileet til DET NYE’s SØLVMIKROFON har Polydor A/S utgitt denne LP’en som vi håper og tror vil bli årets familieplate. Det er ikke hver dag vi hører 5 av våre mest populære artister på én og samme LP! Når det har skjedd, skyldes det imøtekommenhet fra de tre plateselskapene som har kontrakt med artistene. Polydor A/S stiller med sine tre Sølvvinnere: Wenche Myhre, Kirsti Sparboe og Anita Hegerland.

Arne Bendiksen A/S har lånt ut sin artist Odd Børre (Bendiksen hadde forresten Wenche, Kirsti og Odd i sin «stall» det året artistene vant Sølvmikrofonen…) og Phonogram A/S har velvilligst stillet til disposisjon sin populære viseartist Øystein Sunde.

Jeg håper De er enig med meg i at platen fortjener betegnelsen DE FEM STORE.

YNGVAR HOLM
Musikkmedarbeider i DET NYE