Pengemaskin? Sånn er’e bare! Øystein Sunde tjener store penger og verdsetter hvert øyeblikk. Nå skal han og kona nyte sommeren i Tønsberg – mens kronene ruller inn!

Øystein Sunde har rundet 60 år, men han er på toppen av sin karriere – også økonomisk – takket være forestillingen «Sånn er’e bare». Bare i Oslo er det 72.000 publikummere som har kjøpt billett. Som ikke det var nok, hans siste CD «Sundes verden» har solgt i 60.000 eksemplarer.

Da Her og Nå møter Øystein i Tønsberg, hvor han spiller i sommer, virker han beskjeden, og ønsker ikke å fremstå som en pengemaskin.

– Det er resultatet av en forretningsvirksomhet, sier den populære artisten nøkternt.

– Det er jo ingen som kan velge seg suksess, det er publikum som velger deg. Helt siden jeg satt på en barkrakk i 1966 og spilte, lærte jeg fra reaksjonene fra de som hørte på. Var det dårlig, var det ingen som klappet, sier Øystein om sin nyttige lærdom.

– Men det er klart jeg blir glad over at det går så bra. Det er fantastisk at det går an for en visesanger på 60 år å holde på som før, skrive sanger og prate noen ord i mellom.

Millioninntektene deler han med familien – så fru Gudrun og barna Turid (25) og Torbjørn (23) får sin del av kaken i firmaet.

– Der er jeg styreformann og holder i rattet, men de er med som aksjonærer. Men ellers er det jeg selv som driver med styre og stell av karrieren min. På mange måter et ensomt yrke. Det er ikke noen som kan skrive og spille låtene for meg, jeg må gjøre det selv.

Nå har Øystein forflyttet seg fra Oslo til Tønsberg, til Rica Klubben Hotel. En scene han kjenner svært godt til.

– Dette er niende sommer jeg står her, smiler Øystein. Selv om han skimter pensjonistalderen i det fjerne, har han ingen planer om å slutte.

– Så sant det dukker opp nye sanger som jeg har det moro med, så kommer jeg til å holde på. Jeg har jo ikke noe annet. Har ingen utdannelse å falle tilbake på, humrer Øystein. Han og fruen har leid en feriebolig i Tønsberg-traktene.

– Da blir det båtturer og kanskje litt fisking. Hyggelig med sjø om sommeren!

(Per Ingar Nilsen, Her og Nå nr. 27/2007)