Om han ikke tok mer enn noen få takter av sine største landeplager, var Sunde-konserten «Sånn er’e bare» et helstøpt underholdningsshow der mange nye sanger og musikkens røtter sto sentralt.

Det finnes knapt den ting man ikke kan si noe morsomt om, skal vi tro Øystein Sunde. Hans enorme fantasi setter publikum i nærmest ekstase. Sånn var’e i teatersalen på Lillestrøm kultursenter torsdag kveld. Her åpnet den ordrike odølingen sitt tredagers show. Fulle hus, er det annonsert. Det forstår jeg godt.

Ikke sånn å forstå. Jeg har ledd mer av Sunde tidligere. Det var den gangen de aller beste sangene hans var flunkende nye. Han presenterte ord og vendinger vi ikke hadde drømt om tidligere. Det sprutet i gitarspill og andre musikalske gullkorn.

Velregissert show

Showet han presenterer i Lillestrøm kultursenter har holdt hus i Dizzie Showteater i over ett år før han har turnert store deler av landet med det samme. Derfor er det ikke annet å vente at han er stram i regien. Der han tidligere kunne flippe helt ut med verbale påfunn og gå helt over i stand-up-komikerens rolle, er han denne gangen mer konsentrert om de musikalske innslagene. Sangene hans får fine introduksjoner. Med et velspilt bluegrass-band rundt seg låter det knallbra av konsertutgavene

Det meste av repertoaret har Øystein Sunde hentet fra sine nyeste produksjoner. Noen så nye at de ennå ikke finnes på cd.

Med bandet «Meget i sløyd» (det gamle het Radioballetten), har Sunde funnet tilbake til sine røtter. Han begynte i «Christiania Fusel & Blaagress» på 60-tallet, hadde en suksessrik innspilling av «Kjekt å ha» med de beste bluegrass-musikerne i Nashville, og er nå tilbake der han startet. Terje Kinn på banjo, Stein Bull Hansen på gitar og mandolin, Øystein Fosshagen på fiolin og mandolin, Knut Hem på dobro og «Knerten» Kamfjord på kontrabass utgjør et helstøpt bluegrass-band.

Deres lille reperatoar over Sunde-melodier var et av høydepunktene under konserten.

Ikke bare nytt

Selv om Sunde ikke tar fram en eneste av sine landeplager, bortsett fra en kortversjon av «Kjekt å ha» og hele «Peiling på seiling» som ekstranummer, er det ikke bare nytt over dette Sunde-showet.

Hans sterke hang til de amerikanske musikkrøttene gir han lite spillerom rent musikalsk. Mange vendinger og melodilinjer er velkjente fra tidligere sanger. Selv noe av tekstarbeidet går igjen. Han har ofte den samme oppskriften når han skal refse ulike sider ved det moderne samfunnet. I den nye sangen «Dobbeltsidig tape» hører vi en umiskjennelig kopi av «Gammal Amazon».

Morsomhetene hans er treffende. Om han noen ganger fantaserer vel mye og assosierer seg litt vekk fra virkeligheten, er han alltid treffsikker. I dette showet treffer han ekstra god med sitt innslag der han leser fra den stadig voksende «Soga om Harald Jordfreser».

Det er en velopplagt og vittig Øystein Sunde som underholder en fullsatt teatersal i Lillestrøm denne torsdagskvelden. Showet er mer homogent enn hans tidligere sceniske krumspring de siste årene. Da blir’e morsomt.

(Jan Rudolf Pettersen, Romerikes Blad 11. januar 2008)