Dette er en stor ære, Leif Juster var min helt, sa Øystein Sunde da han onsdag mottok Juster-prisen etter mer enn 40 år som artist.

– Årets prisvinner har gledet oss i mange år. Han er et stort talten, noe av det største vi har, sa Arne Christiansen da han på vegne av Juster-komiteen presenterte årets prisvinner.

Prisoverrekkelsen fant sted i Theaterkjeller’n i Oslo onsdag. I tråd med tradisjonen på fødselsdagen til Leif Juster, som ville blitt 97 år i år.

Signert Juster

Den ellers munnrappe Øystein Sunde var tydelig beæret da han mottok prisen, som var en statuett av revykongen og et portrett, signert av Juster selv i 1993, to år før han døde.

– Det er en stor ære å få selveste Leif Juster-prisen. Fra jeg vokste opp var han min store helt. Han var den vi gjerne ville se da vi var små, men aldri fikk lov å være med på. Revy var voksenhumor, det var våget, sa Sunde til NTB.

Sammen med en kamerat på Lambertseter i Oslo snek han seg i guttedagene til å lytte på 45-plater med Justers revysanger.

– Noe skjønte vi, mens mye forsto vi først i voksen alder.

Gir jernet ennå

Selv sier Sunde at han ikke klarer å skrive tekster uten et innslag av humor, og flere av de slagferdige, kjappe tekstlinjene er blitt til folkelige uttrykk, som «du må’kke komme her og komme her», «kjekt å ha» og «mor’n du!». 24. januar rundet han 60 år, men ser ingen grunn til å gire ned:

– Endelig er jeg ute av 50-årene, så nå er det bare å gi jernet!

På prisutdelingen ble han utfordret til å innta revyscenen igjen, men Sunde tror han holder seg til suksessoppskriften..

– Jeg kommer på scenen, setter meg på en krakk, spiller og synger litt og prater innimellom. Det er i prinsippet det jeg gjør.

Landet rundt

Øystein Sunde kan se tilbake på en svært produktiv karriere som vokalist, gitarist, komponist, tekstforfatter og revyartist. Han begynte sin karriere i guttemusikken, åtte år gammel. I 1967 var han medlem av visegruppa Hi-Five da de platedebuterte. Hans første soloalbum kom i 1970, en plate som ifølge Norsk pop- og rockleksikon satte en ny standard i den ellers politisk korrekte bransjen på den tiden. For tiden fyller han Dizzie Showteater i Oslo kveld etter kveld med forestillingen «Sånn er’e bare». Resten av landet skal få glede av Sundes humor senere i år, men turnéplanen er foreløpig ikke klar.

(NTB, 15. februar 2007)