Å sparke nedover skal være et av kjennetegnene på dagens humor i mediene, ifølge enkelte kritikere. Den problemstillingen er uaktuell for Øystein Sunde. Ordsjongløren og gitarvirtuosen fra Skarnes fleiper med mye, men kunne aldri tenke seg å sparke folk som ligger nede.

Hans nye CD «Nå er begeret nådd» er den tolvte plateutgivelsen hans. Her slenger Sunde med leppa om fjernstyrte garasjeporter, snøfresere og direktører som ikke vil nedverdige seg til å skrive ut en sjekk. Plateselskapet spår at «Vi har folk til slikt» nå vil bli et like kjent Sunde-sitat som «Kjekt å ha» og «Du må’kke komme her og komme her».

– Samler du på rare ord og vridde uttrykk?

– De dukker opp nå og da, og så har jeg diktafon i bilen så jeg kan ta opp innfallene når de kommer.

Morsomhetene kommer imidlertid ikke av seg selv. Sangene på den siste CD-en har han flikket på i lang tid. Noen er allerede kjent for publikum som har besøkt sceneshowet han for tiden har sammen med Halvdan Sivertsen på Dizzie i Oslo.

Et gjennomgående tema i visene til Sunde er tekniske hjelpemidler som løper løpsk, og mye er bygd på egen erfaring.

– Jeg lar meg stadig fascinere av ny teknologi og går i baret gang på gang, når jeg lar meg lure av ny teknologi, innrømmer han.

«Snøfreser’n» er ett eksempel på en sann historie med flere poeng enn han greide å få med i sangteksten.

– Den ene vinteren viklet snøfreseren seg inn i en gjenglemt vannslange, splintret ungenes plastspader og krasjet rotoren mot en vedkubbe. Året etter ble skjøteledningen til motorvarmeren spist.

Blant de nyere anskaffelser i det sundske hjem er en 1,5 volts støyende kortstokkermaskin til 289 kroner, elektrisk pepperkvern og slipsautomat, de to sistnevnte med innlagt lys.

Snart tretti år etter at den nå 52 år gamle artisten debuterte, har han solgt over en million plater, ifølge plateselskapet Tylden & Co. Inspirasjonskildene hans spenner fra bluegrass, Beatles og Chuck Berry til Tom Lehrer, Kjell Aukrust og Vidar Sandbeck. Fortsatt elsker Sunde å møte publikum ansikt til ansikt.

– I en tid da absolutt alt er mulig på en scene, er det morsomt at det fortsatt går an å stå på scenen og synge og prate med publikum.

At enkelte anmeldere savner en fornyelse i Sundes sanger, bekymrer ham lite.

– Dikteren Gunnar Bull Gundersen sa en gang at han syntes maset om å fornye seg var noe ordentlig vås. Du skal «fortsette deg», sa han. Eller for å si som amerikanerne – «If it works, don’t fix it».

(Sigurd Aarvig, Adresseavisen 2. mars 1999)