Han er ikke kjent for sine tricks på fotballbanen, den munnrappe musikeren Øystein Sunde. Det er likevel lærkula som er stikkordet når han entrer scenen for å ha konsert i Aud Max i Ås 25. mars.

– Det var en som prøvde å forklare meg offside-reglene en gang. Det ble det et revy-nummer av. Fotball skjønner jeg ikke bæret av. Gi meg derimot noe med motor…

Han får et desorientert og spørrende uttrykk når vi ber om et bilde hvor Øystein Sunde dribler eller trickser med fotballen. Et par spede forsøk overbeviser om at han aldri har hatt «albuen i en fotball», for å holde oss til Sundes eget språk.

Selv om inntekten av Ås-konserten med Øystein Sunde går til Gutter 14 i fotballgruppa til Ås idrettslag, slipper han nærkontakt med fotballen den kvelden.

– Han kommer til å øse av sitt rikholdige repertoar med musikalske og verbale innertiere, sier Ole Petter Berger. Han er godt plassert i underholdningsbransjen, fotballpappa i Ås og initiativtaker og drivkraft bak konsertserien, som skal gi penger i kassa til de ivrige guttespillerne. De skal nemlig på utenlandsturné til sommeren. Italia står på programmet, men det koster så mye penger at noe må finansieres gjennom dugnadsinnsats av både de 50 guttene og foreldrene.

– Vi sitter igjen med 20.000 kroner i overskudd etter konserten med Herborg Kråkvik i fjor. Det var fullt hus og stor stemning. Målet er å kunne sponse turen med nærmere 100.000 kroner før vi setter nesa mot Italia og fotballcup i Vicenza i begynnelsen av juli, informerer Ole Petter Berger.

– Det er fint å være med på noe som gjør at vi kan komme til Italia. Det vil ikke være noen kjempekrise om vi blir slått ut i cupen, da kan vi jo bare late som vi er på Syden-tur, mener det tre unge fotballspillerne Thomas Sæther, Magne Furuseth og Jonas Berger.

Som alle andre i Gutter 14 må de delta i dugnadskonserten med å henge opp plakater, bære stoler, være parkeringsvakter, selge billetter og slike ting. Men det er alltid voksne som leder arbeidet i de enkelte gruppene.

Øystein Sunde er ikke på turné og konserten i Ås er enkeltstående, fordi han vil være med å bidra til at Ås-guttene kan komme til Italia. Derfor skjer også billettsalget lokalt.

Ole Petter Berger reiste på turné med Gitarkameratene som lydmann da de slo gjennom som gruppe på slutten av 1980-tallet og kjenner Øystein Sunde fra den tiden. Slik er konserten kommet i stand.

Øystein Sunde hører til en av få norske artister som hele folket kjenner og har et forhold til. Siden han slo gjennom med sin første cd-plate, «Som varmt hvetebrød i tørt gress» i 1972 er det blitt tilsammen 16 cd-plater solo, foruten to cd-plater med Gitarkameratene, hundrevis av konserter over hele landet, radio og tv og alt annet som følger med. Han har stått på scenen og hatt show med Halvdan Sivertsen i flere måneder under tittelen «Ja takk, begge deler».

Gjennom platetitlene har Øystein Sunde lansert begreper som er blitt stående i norsk språk, som «Du må`kke komme her og komme her», «Kjekt å ha», «Det året det var så bratt», «Nå er begeret nådd» etc. 54-åringen fra Skarnes holder stadig koken, spiller gitar i verdensklassen og fanger opp trender og fenomener som det blir nye sanger av.

– Det er stilig at Øystein Sunde gjør dette for at vi skal komme på cup, sier Thomas Sæther.

– Selv om dette mer er sånn musikkk som foreldrene våre liker, er det kult at han snakker og synger så innmari fort, mener Magne Furuseth.

– Jeg har hørt låta om Frøken Bibelstripp og så husker jeg noe med at det alltid bare blir igjen én sokk av et par som har gått gjennom vaskemaskinen, erindrer Jonas Berger.

Av norske artister lytter de unge guttene helst til aha, Klovner i Kamp og Tungtvann, men det er allikevel Øystein Sunde de gleder seg mest til akkurat nå. Det betyr mange mil nærmere Italia-cupen.

– La meg slippe fotballen, så skal jeg ta meg av sangen, sier Øystein Sunde om dén saken.

(Ole Endresen, Østlandets Blad 6. mars 2001)