Før du begynner å samle på Øystein Sunde, må du har et par ting klart for deg: Forsøk å avgrense samle-området. Begynn pent og forsiktig med CD-ene. Deretter tar du steget til hovedutgivelsene på LP. Så tar du for deg singlene. Og så kaster du deg over andre- og tredjeutgavene av hver utgivelse. For så å samle på kassetter og alle variantene innen dette området. Veien er ikke lang til å samle på andre artisters utgivelser, hvor Sunde deltar som studiomusiker eller produsent. Og så runder du av med å samle på alle mulige og umulige samleplater og samlekassetter hvor Sunde deltar med minst én låt… Meg bekjent er det bare en håndfull av oss i Norge som har nådd det svarte beltet i Sunde-samling.

Vi fortsetter med å avlive en myte: «Plater med Sunde er så sjeldne at disse må jeg ha alle penga dine for.» Nei-nei-nei! De aller fleste av Sundes utgivelser er temmelig enkle å få tak i, og særlig om du ikke er så kresen på kvaliteten. Etter at folk fikk mulighet til å brenne gammel vinyl over til andre media, har mange platesamlinger (deriblant Øystein Sunde-plater) funnet veien til vinyl-dealeren din. Internett med sine nettauksjoner har også bidratt til å gjøre markedet vidt og bredt. Let, og du skal finne. Men husk at Øystein Sunde er en morsom fyr med morsomme sanger, og morsomme sanger var populært å spille på ethvert vorspiel og nachspiel på 70-tallet. Ergo kan det være vanskelig å finne Sunde-skiver som ikke er festspilt og som er av strøken kvalitet. Enda vanskeligere er det å finne kassettene, fordi de både ble spilt ihjel i bilstereoen og fordi bruktbutikker nødig pusher kassetter. Og det skal snø tett et visst sted før du finner de to åttesporskassettene og den ene minidisc-en.

På disse sidene kan du ha det moro med å kikke på label-varianter på LP-ene, label-varianter på singlene og kassett-varianter (klikk på linker fra den enkelte utgivelse).

Lykke til!

Stig Ove Voll

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *