Før du begynner å samle på Øystein Sunde, må du har et par ting klart for deg: Forsøk å avgrense samle-området. Begynn pent og forsiktig med CD-ene. Deretter tar du steget til hovedutgivelsene på LP. Så tar du for deg singlene. Og så kaster du deg over andre- og tredjeutgavene av hver utgivelse. For så å samle på kassetter og alle variantene innen dette området. Veien er ikke lang til å samle på andre artisters utgivelser, hvor Sunde deltar som studiomusiker eller produsent. Og så runder du av med å samle på alle mulige og umulige samleplater og samlekassetter hvor Sunde deltar med minst én låt… Meg bekjent er det bare en håndfull av oss i Norge som har nådd det svarte beltet i Sunde-samling.

Vi fortsetter med å avlive en myte: «Plater med Sunde er så sjeldne at disse må jeg ha alle penga dine for.» Nei-nei-nei! De aller fleste av Sundes utgivelser er temmelig enkle å få tak i, og særlig om du ikke er så kresen på kvaliteten. Etter at folk fikk mulighet til å brenne gammel vinyl over til andre media, har mange platesamlinger (deriblant Øystein Sunde-plater) funnet veien til vinyl-dealeren din. Internett med sine nettauksjoner har også bidratt til å gjøre markedet vidt og bredt. Let, og du skal finne. Men husk at Øystein Sunde er en morsom fyr med morsomme sanger, og morsomme sanger var populært å spille på ethvert vorspiel og nachspiel på 70-tallet. Ergo kan det være vanskelig å finne Sunde-skiver som ikke er festspilt og som er av strøken kvalitet. Enda vanskeligere er det å finne kassettene, fordi de både ble spilt ihjel i bilstereoen og fordi bruktbutikker nødig pusher kassetter. Og det skal snø tett et visst sted før du finner de to åttesporskassettene og den ene minidisc-en.

På disse sidene kan du ha det moro med å kikke på label-varianter på LP-ene, label-varianter på singlene og kassett-varianter (klikk på linker fra den enkelte utgivelse).

Lykke til!

Stig Ove Voll

2 Thoughts on “For samlerne”

 • Hei.
  Jeg samler norske artister og utgivelser noen av de har vært med på.
  Denne henvendelsen gjelder «Barnas dag kassetten 1985» som bla. Øystein Sunde og Stephen Ackles bidrar på.
  Vet dere hvor jeg kan få kjøpt denne kassetten??
  Setter stor pris på tilbakemelding

  • Takk for henvendelsen. Denne kassetten er kanskje ikke så rent enkel å finne, men jeg ville satset på Finn.no eller å legge ut bilde av kassetten i en av de mange kjøp- og salggruppene for slikt på Facebook. Lykke til!

Comments are closed.