Gjennom 35 år har Øystein Sunde (59) solgt drøyt 1,1 millioner album, men innehaveren av Spinner Records har ennå ikke gjort en eneste av sine mange kjente og kjære låter tilgjengelig for nedlasting.

– Jeg er kanskje litt gammeldags, medgir Øystein Sunde.

I hele høst okkuperer han Dizzie Showteater med oppsetningen «Sånn er’e bare». Om publikum ønsker det slik, fortsetter veteranen fra Skarnes med showet helt frem til mars 2007.

– Du kan ikke laste ned en eneste Sunde-sang legalt. Du finner dem ikke på iTunes eller andre tilsvarende tjenester, fortsetter Sunde.

– Jeg liker å kjøpe album med omslag, tekster og annen informasjon, legger han til.

– Du gjør det meste selv, har full kontroll?

– Ja, men det er ikke derfor jeg holder sangene mine unna digitalt salg. Det har mer med vane å gjøre. Dessuten har jeg ikke hatt tid til å sette meg skikkelig inn i dette ennå, forklarer Sunde.

For drøyt ett år siden kom strengeplukkeren og verbalmitraljøsen med albumet, «Sånn er’e bare», hans fjortende utgivelse totalt og første album på hele fem år.

– Albumet har solgt rundt 45000 eksemplarer, opplyser Øystein Sunde fornøyd.

– Showet heter det samme som albumet, men med unntak av tre-fire sanger er resten av materialet nyskrevet, røper låtskriveren og humoristen.

– Det blir skråblikk på en del moderniteter. Jeg skaffet meg siste skrik på mobilfronten, men samme hvor mange wapper, wipper og wopper som finnes, er det plent umulig å få lastet ned e-mailene, bemerker Sunde, og minnes sin første mobiltelefon, en vanntett Simonsen som kostet 30000 kroner.

– Dette var i 1983. Den veide 7 kilo, og du kunne ringe under vann mens du druknet, humrer han.

(Espen A. Hansen, VG 26. mai 2006)