Det er mange som får så hatten passer når Øystein Sunde spisser blyanten og stemmer gitar’n. Rundt fire millioner nordmenn, omtrent.
Sundes showpremiere på Dizzie-teatret i går kveld bekreftet to ting: At han faktisk er en av sin generasjons fremste entertainere.
Og at årsaken til dette ikke bare ligger i mannens vidd, musikalitet (også i forhold til språket) eller evne til å spille fort på gitar. I hvert fall ikke først og fremst.
Dobbelthet
Begavelsen rettere sagt artisteriet handler i forenklede ordelag om en dobbelthet som Sunde åpenbart har dyrket mer og mer. Bevisst eller ikke. Han er både «harry» og sofistikert, både folkelig og såkalt intellektuell.
Følgelig kan han tillate seg mye, og «slippe unna» med det. Uansett hvilke unevneligheter han likevel nevner, blir han ikke platt. Slik treffer han både de som synes det morsomt å høre noen si «mus» og «fjert», og de som slett ikke liker den slags men som mener å ane en dobbelt bunn i kvikkhetene.
Øystein Sunde er samfunnskritikeren som får de han tupper i ræ… til å synge med på refrenget og le av seg selv. Vi får så hatten passer, hele hurven.
Dizzie-showet skulle ifølge forhåndsomtalen være tuftet på Sundes siste plate «Du må’kke komme her og komme her». Opphavsmannen har imidlertid benyttet seg av retten til å stokke kortene, slik at bare fem av numrene stammer herfra.
Resten er en god mix av ferskvare og klassikere, til glede for nye lyttere.
Forunderlig
Innimellom Sundes alternative drikkeviser og skakke observasjoner, sper han på med verbaltøys av det muntre slaget. Digresjonene er mange og lange men på forunderlig vis klarer han likevel å ro seg i land tematisk i nærheten av neste nummer.
Backing-trioen Radioballetten er som alltid presist til stede der Øystein Sunde spiller opp og godt er det at de kjenner hans luner og sidesprang når tunga eller fingrene en sjelden gang ikke vil være helt med. Tre korjenter gjør også jobben sin, selv om Ward Swingle-utgaven av «Gåsemor» var helt på grensen av det Dizzie Tunes-parodiske.
Ifølge Torkjell Berulfsen er Sunde den tonale anmelder av det å leve i kongeriket Norge «verdens største danskebåt». Det er noe der.
Terningkast 5
(VG 15. september 1995)