«Det er ikke sant, men det er godt jugi». Slik introduserte Øystein Sunde en av sangene sine i Kulturhuset Elvarheim onsdag kveld. Tatt helt på kornet, selvsagt.

Med nytt band (Meget i sløyd) og nesten ny plate («Sånn er’e bare», 2005) begeistret Sunde fra Skarnes 700 tilhørere i Elverum onsdag kveld. To fulle hus, og trolig kunne han kommet tilbake i kveld og spilt en forestilling til.

Bluegrass

Stadig like elegant i tøyet, men kanskje litt gråere i håret; Øystein Sunde ble 59 år i januar («bare ett år igjen til honnørbillett på Kiel-ferja») og er musikalsk tilbake der han startet, med bluegrass og banjo.

Fingrene er fortsatt like kjappe som kjeften, men Sunde har også lagt inn et roligere gir og rom for ettertanke. Sangen om det å miste en far, «Ute var det sol», fikk publikum til å holde pusten.

Hverdagen

Artisten og låtskriveren har for øvrig en produksjon som kan få de fleste til å miste pusten. 30 år etter «Vippetangen Konditori» og 20 år etter «Kaptein Snutebil» er han like ustoppelig og uslåelig.

Det er mange år siden han påsto at «Nå er begeret nådd», men trolig er det bare halvfullt.

I går ble det flest sanger fra den nyeste plata. Og det handler fortsatt mest om de nære ting; om ungemas og kjerringmas, dårlige håndverkere og gode minner.

Men ekstranummeret, etter vel 100 minutter og tusenvis av ord, ble den 17 år gamle publikumsfavoritten «Kjekt å ha».

Og heldigvis, han forlater ikke distriktet. Det er Sunde-show på Haslemoen i morgen kveld!

(Merete N. Netteland, Østlendingen 2. februar 2006)