Øystein Sunde tror det er vanskelig å spå hvem som stikker av gårde med Spellemannprisen i viseklassen.

Med albumet «Sånn er’e bare» kjemper spellemannen fra Skarnes mot Kari Bremnes, Vamp og 16 norske artisters hyllest til Erik Bye. Sunde tror utfallet er helt åpent om hvem som til slutt vinner munnharpe-trofeet:

– Hyggelig at jeg ble plukket ut blant alle de innsendte platene. Dette er en fagpris hvor juryen synser. Selv om det er umulig å konkurrere innen musikk, er det hyggelig å få en slik pris. Dette blir kjempespennende, tror Øystein Sunde. Han vil selvsagt sitte og klappe i salen i Thalia Teater i Oslo lørdag 28. januar.

Priset

– Det er flaks at jeg ikke spilte den kvelden. Hadde jeg spilt, måtte jeg sendt en stedfortreder! humrer han. Om han vinner, blir det hans tredje Spellemannspris.

I 1989 vant han en spellemann i underholdningsklassen med «Kjekt å ha». Da Sunde senere på kvelden ble utropt til «Årets spellemann», trodde han knapt sine egne ører:

Vandrepokal

– Jeg ble ti kilo lettere den kvelden. Gikk bare rundt og svevde.

Sunde er blitt «Årets spellemann» tre ganger og har dermed tre napp i pokalen – det vil si vandretrofeet bronsegrammofonen. Året etter vant han Spellemannprisen i viseklassen sammen med Gitarkameratene – som også ble «Årets spellemann» med albumet «Typisk norsk». I 1994 ble han «Årets Spellemann» med albumet «Du må’kke komme her og komme her» – selv om han ikke var nominert i viseklassen.

Turné

Sunde drar på sin foreløpig siste turnérunde i begynnelsen av februar. I Elverum blir to konserter 1. februar. Ekstrakonserten skyldes at kulturhuset ble raskt utsolgt. Deretter Gjøvik 2. februar, Flisa 3. februar og Milepelen i Nord-Odal 4. februar.

Bandet blir foruten Sunde også Øystein Fosshagen (fele), Terje Kinn (banjo), Knut Hem (dobro), Finn Guttormsen (bass) og Stein Bull-Hansen (gitar).

– Etter de konsertene skal jeg sette meg ned og skrive nye låter. Jeg kan ikke la det gå seks år til neste plate, kommenterer han.

Ny visebok

I februar kommer Sunde ut på Blåmann Musikkforlag med sin nye visebok med sanger fra «Nå er begeret nådd» og «Sånn er’e bare». Hans fjerde visebok er illustrert av Eldar Vågan. Ifølge Sunde kan vi vente svært livlige tolkninger av låtene hans – blant annet historien om en bisk kjøter ved navn Tass.

(Anita Krok, Glåmdalen 4. januar 2006)