Orkdal kulturhus var fylt til siste plass, og Øystein Sunde ga forsamlinga en musikalsk og humoristisk opplevelse av første klasse søndag kveld.

– Er e ikke fotball i kveld? var Øystein Sundes kommentar da han så den fullsatte og forventningsfulle salen. Folk fikk sin første latter for kvelden, og Sunde prata seg varm før han dro i gang sangen om å «Møte seg sjøl i døra» fra den siste plata «Sånn er’e bare».

Ut på viddene

Og sånn gikk det slag i slag med lange og av og til litt ut på viddene introduksjoner mellom nye og gamle sanger. Øystein Sunde har et utrolig tempo både som hurtigsnakkende, frittgående rapidkåsør og som gitarist, og den gjennomført humoristiske snerten er der i alt han gjør. Fra den nye plata er både sangen om «Vafler og kaffe» og sangen om Boltiten nye slagerkandidater. Den melankolske «Ute var det sol», som handler om da Sunde mista faren sin, viser ei ny side ved artisten som gir konserten en ekstra klangbunn. Bak alle de elleville hverdagshistoriene ligger det ofte et alvor.

Harald jordfreser

Sunde har laga sin egen saga om «Harald jordfreser», og den fikk også orkdalspublikummet sin del av. Sunde er et oppkomme av ordspill, det ene villere enn det andre, og når «Olav den deilige» som er litt «sånn», får med seg «Harald hårføner» i S-laget på Stiklestad, er det bare å gi seg over.

Aller best respons fikk Sunde kanskje på de «gamle» slagerne. Da salen forlangte ekstranummer så var «Kjekt å ha» et fint høydepunkt fra Sunde og medmusikantene Knut Hem på dobro, Knerten Kamfjord på bass og Stein Bull Hansen på mandolin. Men de over 300 orkdalingene ga seg ikke med. Sunde måtte til pers med enda et ekstranummer, og da dro han fram urslageren «Jaktprat» fra 1970 i en nokså radbrekt versjon.

Heng på

Det er flott at Orkdal kulturscene trekker Norges beste artister til kommunen. Slike konserter er det tydeligvis et marked for, og det er bare å henge på, for nå går det slag i slag. Torsdag denne uka kommer Ole Edvard Antonsen, og neste uke kommer Trondheim Voices med blant andre Solveig Slettahjell.

Signeringskø

Mange ville ha med seg CD og autograf fra Øystein Sunde etter konserten.

Åtte år gamle Arvid Isdal var en av dem som stod i kø.

– Hvordan var konserten?

– Det var artig. Særlig den med marsvinet, den om «Sokka mine».

– Ja, hva var det som skjedde med marsvinet?

– Det havna inni vaskemaskina.

– Og det var artig?

– Ja!

Øystein Sundes lett gjenkjennelige historie om hvordan fire sokker alltid blir til tre når vaskemaskina har fått dem i gapet, slo an hos åtteåringen.

Helt supert

– Det var en kjempefin konsert, virkelig artig. Han har veldig artige tekster, og så er han så flink til å spille gitar, sier Tove Brekken og Grethe Knutsen. Orkangerdamene var riktig oppstemt etter konserten. Det var første gang de så Øystein Sunde live på scena. Fra før har de bare sett ham på TV.

– Hva synes dere om at han kommer til Orkdal.

– Det er alvorlig positivt. Helt supert! slår damene fast.

(Marte Mona, Avisa Sør-Trøndelag 11. oktober 2005)