– Endelig en Spellemannpris! Også årets Spellemann i tillegg, da gitt! Øystein Sunde var helgens gladeste og mest overraskede i Olavshallen. – Kjekt å ha, mente mannen som har vært nominert flere ganger enn han kan huske.

Med en fet sigar som det tok ham over en time å røke ferdig, feiret Øystein Sunde Spellemanntriumfen efter endt sending. Overstrømmende gratulasjoner, utallige håndtrykk og omfavnelser viste at årets mest prisbelønte var en populær vinner.

– Jeg kjøpte sigaren for fire år siden. Hadde den med til Nashville, der vi spilte inn «Kjekt å ha». Men jeg fikk aldri tid til å røke den. Dette er vel den perfekte anledning, sa Sunde og puffet små røkskyer rundt blant nachspieldeltagerne i Trondheims storstue. Veteranen har vært i Spellemannkomitéens søkelys siden tidlig på 70-tallet, og nå skal omsider troféene få sin plass på peishyllen hjemme på Skarnes. Sammen med en dampmaskin og et modellfly fra 50-årene.

Oppspilte ører

Siden «1001 fnatt» i 1970 har vi sperret opp ørene gjennom 11 Øystein SundeLP’er, kvikk humor som har gått rakt inn i den norske folkesjelen. At 42-åringen ikke er hedret med Spellemannpris før nå, har han tatt med den samme humoren:

Han har vært en ledende figur i den såkalte «Sutreklubben», en eksklusiv forsamling av artister som er nominert minst fire ganger uten å få den!

– Jeg har alltid følt meg litt på siden av det som har vært «mainstream» norsk underholdning, og har vel egentlig ikke passet inn i noen av spellemannkategoriene, mente Sunde med sedvanlig beskjedenhet. Aller gladest var han naturligvis for hederstittelen «Årets spellemann», men han mente også at «det er fare for» at «Kjekt å ha» er hans beste plate på 80-tallet.

Og selvfølgelig ble det stil og stemning efterat NRKs kameraøyne sluknet, selv uten en syk og sengeliggende prisutdeler Wenche Foss. Blant de mest eftertraktede gratulasjonsobjekter var Mari Boine Persen, som med sin samisksproglige LP «Gula gula» var en verdig vinner i åpen klasse.

– For meg betyr det nok litt ekstra å vinne en slik pris. For jeg føler at jeg representerer samene, og håper at slikt bidrar til å gi mitt folk mer tro på seg selv, sa Mari Boine Persen. Men hun er ikke tilhenger av spesielle priser for samisk musikk. Likevel synes hun Spellemannshowet legger vel mye vekt på pop og rock, og er helt enige med årets overraskelsesinnslag Knut Buen i at den rene folkemusikken ikke blir tilstrekkelig prioritert.

Blant gammeldans- og vise- og rockfolk var programleder Anne Krigsvoll en fellesnevner i festkjole pyntet med kjetting rundt livet og metallnagler på skuldrene. Om hun syntes det gikk bra? Å takk, joda. Om debutanten kunne tenke seg lignende programmlederjobber? – Å takk, det er ikke lett å si.

Mobbet Kongen

Men Oddbjørn Hagen fikk sterk kritikk efter sending, skriver NTB. «Platt, plumt og høyst upassende». Slik karakteriserte mange publikummere hans karrikering av kong Olav for å «varme» opp publikum før Spellemannsendingen fra Olavshallen i Trondheim lørdag kveld. Enkelte uttrykte sin misnøye høylytt under Hagens opptreden, mens andre igjen forlot salen.

Karrikeringen av Kongen var ledd i en serie komiske portretter av kjente nordmenn, som var ment å skape en høy stemning i salen før den direktesendte sendingen gikk på luften. Men i stedet for å øke temperaturen, gjorde den mange av de 1300 publikummerne i salen riktig harme.

– Det går ikke an å henge ut Kongen for hans ordblindhet. En ting er at Hans Majestet har en særpreget latter, noe annet er å gjøre narr av dysleksi, et handicap som mange mennesker er plaget av, uttalte folk til NTB.

VINNERNE:

  • Rock: DumDum Boys, «Splitter pine».
  • Barneplate: Knutsen/Nellie Neuf, «På frifot».
  • Country: Mostly Robinson, «Roll Down The Highway».
  • Viser: Jørn Simen Øverli, «Levende Bandasjer».
  • Jazz: Egil Kapstad, «Cherokee».
  • Pop: Dance With A Stranger, «To».
  • Folkemusikk/gammeldans: Steinar Ofsdal/Per Midtstigen, «Sjøfløyta».
  • Klassisk/samtidsmusikk: Håkon Austbø, Skrjabin, «Piano-sonater».
  • Underholdning: Øystein Sunde, «Kjekt å ha».
  • Åpen klasse: Mari Boine Persen, «Gula gula».
  • Årets spellemann: Øystein Sunde.

(Yngve Ekern, Aftenposten, 22. januar 1990)