Nå kommer noe som virkelig er kjekt å ha for den hardbalne Øystein Sunde-fan: En eksklusiv plateboks, nummerert, signert og med mye rart oppi. Den kommer i to varianter: En for «vanlige folk» (kr. 999) , og en for superfans med god råd, som personlig bringes hjem til deg av Øystein Sunde selv. Pris: kr. 9990!

Det er til høsten at Slagerfabrikken gir ut den noe aparte varen, og albumet det gjøres stas på, er samlingen «40 beste», som allerede har solgt 20 000 eksemplarer i normalutgave. Det blir imidlertid langt mer enn denne dobbelt-CD’en å finne oppe i boksene, som alle er nummererte.

Først og fremst får du med en ekstra CD med uutgitte låter, som ikke blir å finne andre steder. Dernest vil du finne to notebøker og et særtrykk av mopedinnlegget som følger den allerede utgitte platen, også dette nummerert. Et signert bilde er selvfølgelig med, samt en fyldig Sundebiografi. Og sist, men kanskje festligst: En del av ett eller annet apparat som finnes i Øysteins kjeller. Hvis alle som har kjøpt boksene kommer sammen med hver sin dubeditt, så vil de kunne sette dem sammen til et fullt operativt (?) apparat!

Så langt «folkeutgaven», som har sølvskrift på boksen. De luxevarianten, den av Sunde håndbårne hjem til deg, har selvfølgelig gullskrift. Dessuten er opplaget for denne begrenset til 100 eksemplarer, nummerert fra 1 til 100.

Boksen får skinnhjørner, og vil i tillegg til nevnte godsaker også inneholde høyst personlige Sundesaker, som eksempelvis kopi av dåpsattest, stiloppgaver, kanskje til og med dampende kjærlighetsbrev og/eller annet (ikke bestemt). Kjekt å ha!

Det er den til alle tider idéboblende Slagerfabrikkdirektør Audun Tylden som er hjernen bak «40 beste»-boksen, og det er med dårlig skjult stolthet han forteller om prosjektet:

– Noe lignende har aldri vært gjort i Norge før, det er helt unikt. I tillegg til de 100 de luxe utgavene, regner vi med å trykke ca. 3000 av boksen med sølvtrykk – og det blir et engangsopplag. Vi regner med at det er nok Sundefans i Norge til at vi blir av med samtlige bokser.

– Og de første 100 frakter Øystein egenhendig hvor som helst i verden?

– Nei, Svalbard er nok det fjerneste strøket vi kan tilby. Men når han først er på døren, kan det nok hende han tar en kopp kaffe i stuen og trall på gitaren, humrer Tylden, som også skal TV-annonsere for «40 beste» utover sommeren og høsten. Heller ikke det har vært gjort med en norsk plate før.

En 16-låters samleplate er også på trappene med Vazelina Bilopphøggers, men det blir – av lett forståelige økonomiske årsaker – neppe anledning til å få fem høggere på døren med denne. Derimot slippes albumet samtidig på CD/LP/MC og hifi-video – også en førstegangsforeteelse i Norge.

– Siden det er 11 1/2 årsjubileum for Vazelina, så fant vi det naturlig å gjøre noe ekstra også for dem, filosoferer direktør Tylden.

(Aftenposten, 17. april 1991)