En ny LP med den norske trubaduren Øystein Sunde er kommet på markedet. «Det året det var så bratt» heter verket, og på baksiden av coveret heter det i fortsettelsen: «Og siden har terrenget blitt mer og mer ulendt».

Plateselskapet skylder på en trykkfeil som man lot passere, men sannsynligvis er det et utslag av Sundes egenartede og bisarre humor. Som det for øvrig finnes nok av på de tolv låtene platen inneholder.

Av seriøse ting inneholder LP’en bare to kutt – «Ti døgn ute og to døgn fri» og «Fender-slåtten». Den første er om en lastebilsjåfør og de problemer som kan oppstå for ham. Den andre er en instrumental-låt som til fulle viser hvilken kunstner Øystein Sunde også er på gitaren.

Resten av LP’en er crazy – noen vil kanskje dø av latter mens andre ikke synes det er morsomt i det hele tatt. Visene om «Andpust-Olga», «Hvis dine ører henger ned» og «Piken fra konfeksjonsfabrikken». Alt inneholder imidlertid en allsidighet i instrumentbruk som kan få en seriøs musiker til å klø seg i hodet. Ikke minst på «Danse vals med deg», hvor Øystein spiller sveivegitar – innkjøpt på varehus for ni kroner!

I dag reiser Øystein Sunde til USA. For å fiske opp nye ting?

– Aner ikke ennå, svarer Øystein og har vanskelig for å holde seg alvorlig – vi får se hva som dukker opp på veien. Men det er slett ikke umulig jeg gjør det for å ta meg en velfortjent ferie.

– Blir du noensinne redd for hva du skal gjøre neste gang? I og med denne LP’en er jo Øystein Sunde som vi kjenner ham fra «1001 fnatt» oppbrukt?

– Om man blir redd – jo, selvfølgelig lurer man stundom på hva man skal finne på neste gang. Men hittil har det dukket opp noe, så hvorfor skulle det ikke gjøre det en gang til.

– Har du ikke vært inne på tanken om å lage en ren instrumental?

– Vi har drøftet dette i plateselskapet, og det spøker vel for at det dukker opp ett eller annet i nær framtid. Men ingenting er bestemt – vi får se.

– Noe konkret som skjer etter at du er kommet hjem?

– Ikke som jeg vet om nå. Min far sier alltid at jeg er det mest ubestemte menneske som går på to bein, legger Øystein til.

(VG 14. september 1971)