Når Øystein Sunde, Jan Eggum, Lillebjørn Nilsen og Halvdan Sivertsen nå samler seg til en ny runde som kvartett, er de alle mer i vinden enn på lenge.

De fire trubadurene kan alle se tilbake på en lang rekke artistiske triumfer siden syttitallet. Høsten 2012 er likevel en tid da samtlige gitarkamerater har fersk oppsving å vise til. Her er en oversikt – med kommentarer fra VGs musikkanmelder Morten Ståle Nilsen.

Halvdan Sivertsen (62) Fikk et formidabelt løft som deltager i den første sesongen av TV2-konseptet «Hver gang vi møtes», som ga Sivertsen hans første nummer én-hit på VG-listen, vel å merke via Vinnis coverversjon. Likevel er det Sivertsen som er rettmessig eier av «Sommerfuggel i vinterland», som la beslag på topplasseringen i fem strake uker. Morten Ståle Nilsen: – Norges mykeste menneske blir bare mykere med årene. Men han viser et uventet talent for å tolke andres mer «mørke» sanger på sitt album av året, «Gjør det så gjerne».

Øystein Sunde (65) År etter år er Sunde den norske artisten som ifølge skattelistene tjener mest penger og har størst formue. Har ikke gitt ut nytt album siden 2008, til gjengjeld har han nå omsider gjort sine fem første plater tilgjengelig digitalt for første gang. Er også aktuell med utstillingen «Kjekt å ha» på Popsenteret i Oslo. Morten Ståle Nilsen: – Det kan høres ut som en absurd påstand, men Sunde er rett og slett litt undervurdert. Også som håndverker. De mange snodige gjenstandene på utstillingen vitner om en artist med «meget i sløyd».

Lillebjørn Nilsen (61) Nilsen har fått fornyet oppmerksomhet i kjølvannet av 22. juli 2011. Ikke minst ble dette tydelig da titusener samlet seg for å synge «Barn av regnbuen» på Youngstorget og utenfor Tingretten i Oslo. Nilsen fikk også æren av å avslutte den TV-overførte minnekonserten på ettårsdagen i sommer. Morten Ståle Nilsen: – Det er alltid godt å ha Lillebjørn. Det var helt usedvanlig godt å ha ham da han sang «God natt Oslo» på Rådhusplassen i sommer – en lindrende nattavise til et hjerteknust land.

Jan Eggum (60) Markerte i fjor sin sekstiårsdag med trilogien «Kjærlighet og ærlighet» tre dobbel-CD-er med 20 sanger på hver. Ble belønnet med hederspris av Spellemann-komiteen. Var med i TV2-suksessen «Hver gang vi møtes», og ble nylig innlemmet i Rockheims Hall Of Fame. Har også etablert seg som en ivrig Twitter-bruker, en ofte kontroversiell sådan. Morten Ståle Nilsen: – Eggum bør vurdere å overlate tvitringen til Bjørn Eidsvåg, og presidentskapet i Amanda-juryen til noen som liker film. Så skal nok dette gå bra.

(Thomas Talseth, VG 15. september 2012)