Terningkast 5
Premiere: «Men da må du ha»
Med: Øystein Sunde og Meget i sløyd
Sted: Dizzie Showteater, Oslo
Produsent: Jørg-Fr. Ellertsen

Øystein Sunde (63) bruker fremdeles kjeften som snøkanon for ordene når han i høst feirer 40 år som scene-oralist og strengeartist.

OK, så er kanskje fingerleddene litt stivere enn før, Sunde selv mer nervøs og svett enn noen gang og tekstene vanskeligere å huske enn da han startet, men hvem klandrer ham? Det finnes ikke makan til den måten Øystein Sunde bedriver ord på. I en tid da stand up-miljøet er bekymret for rekrutteringen, bør de sende sine unge talenter på Sunde-show!

I sitt jubileumsår koster han heldigvis på seg litt nostalgi også. Summarisk får vi høydepunktene fra karrieren – noen sågar med nye vers – samt fullstendige versjoner av blant annet klassikerne «Campingvogna» og ikke minst «Frøken Bibelstripp» som siste ekstranummer – komplett med et lite oppdatert spark til sentrale personer i KrF-ledelsen…

Imponerende nok holder det nye stoffet tilnærmet samme kvalitet. Sundes to monologer, «Koldtbordets historie» og «Mer fra Harald Jordfreser saga» er så morsomme inntil det helsefarlig absurde at ingen blir overrasket når de ser ambulansen utenfor inngangsdørene etter showet.

Musikalsk er han også i lekegrinden. Øystein Sunde åpner stilfullt der han selv startet i sin tid, med et lite Shadows-potpurri. Deretter boltrer han seg i referanser fra Harald Sæveruds «Rondo Amoroso» til Chuck Berrys «Johnny B. Goode», men det er selvfølgelig bluegrass som er gjennomgangstonen for hans fabelaktige blågress-orkester, Meget i sløyd (Øystein Fosshagen, Olaf «Knerten» Kamfjord, Knut Hem og Terje Kinn).

Øystein Sunde har herved vår uforbeholdne hyllest i sitt jubileumsår. Dette landet har aldri fostret en større mester i ordspill som samtidig ikke spiller med ordene.

(VG 24. september 2010)