Gitarkameratene har allerede solgt til gull av sin comebackplate – som består av et tyve år gammelt konsertopptak.

Øystein Sunde (63), Halvdan Sivertsen (60), Lillebjørn Nilsen (59) og Jan Eggum (58) har bare så vidt startet på det som ligger an til å bli en av årets mest lukrative konsertinntektskilder på norsk jord.

I kveld spiller de den første av seks forhåndsutsolgte konserter i Oslo Konserthus. Disse alene vil skjenke kameratene rundt 4,5 millioner kroner via billettsalg.

Ytterligere ti konserter i Bergen, Tønsberg, Trondheim og Langesund er planlagt til sommeren, men turnélisten er på ingen måte ferdigsnekret ennå.

Albumet «Kanon!», som slippes mandag, er forhåndsbestilt i et opplag som allerede kvalifiserer til gullplate, hvilket vil si 15000 eksemplarer.

– Hvor mye penger kommer dere til å tjene på dette?

– På en skala fra en til to: En klar toer, sier Sunde.

– Det er litt ergerlig at vi må dele det på fire, ler Nilsen.

– Vi er jo etablerte soloartister, men jeg tror ikke vi ville tjent like mye penger hver for oss, sier Sivertsen – med et lite forbehold.

Litt bakpå?

For Øystein Sunde er så å si hvert år den norske artisten med de mest imponerende tallene på skattelistene. For 2008 sto han bokført med 28 millioner i formue, og en inntekt på over 7 millioner. Året før tjente han over 15 millioner.

– Altså, når du bruker ordet «tjene» reagerer jeg litt. Det er ikke noen som betaler meg dette, det er derimot et resultat av et show som har gått bra, med 345 forestillinger, forklarer Sunde.

«Kanon!»-albumet begynte ifølge Sunde som en jakt på bonusspor til en nyutgivelse av det tyve år gamle studioalbumet «Typisk norsk» – deres andre og siste plate til nå.

Begeistringen internt for et to timers opptak fra Grieghallen i 1990 ble imidlertid så stor at de valgte å satse på dette i stedet.

– Er ikke dette litt bakpå når dere først kommer tilbake?

– Jeg vet ikke hvor opptatt man er av at ting skal være nytt. Altså, dette er jo desserten vår. En dokumentasjon av det vi gjorde sammen, forteller Sunde.

Kvartetten svarer unnvikende på spørsmål om hvorvidt de kommer til å lage nytt materiale sammen, og forklarer at de blir travle hver for seg til høsten – blant annet har Sunde et nytt show i september, og Eggum en ny plate i november.

– Vi får se hva vi gjør neste år, sier Sunde.

– Det hadde vært veldig morsomt å gjøre en tilsvarende bolk neste sommer igjen, med eventuelt nytt materiale, sier Sivertsen.

Lillebjørn Nilsen har i flere år raljert mot «Hallelujah»-kvartetten Lind / Nilsen / Fuentes / Holm, ikke minst fordi de jevnlig fikk merkelappen «De nye Gitarkameratene».

Vil ikke låne bort navnet

Spørsmål om hvorvidt comebacket har sammenheng med «navnebrødrenes» suksess, faller ikke i god jord.

– Jeg synes det er et impertinent spørsmål, begynner Nilsen, mens Sunde påpeker at de ikke har lyst til å snakke om dette overhodet.

– La oss si at vi er enige med disse Hallelujah-guttene om at det er pressens uvitenhet og feil. Det er i så fall idiotisk nok. Hvis pressen er fornøyd med at de låner et språk, låner en hit av en coverversjon av Leonard Cohen, så er det greit. Men pressen kan ikke låne dem vårt navn, som vi har skapt og funnet på, raljerer Lillebjørn.

– Men Nilsen, la det ligge. Dette har vi snakket om, påpeker Sivertsen.

(Thomas Talseth, VG 10. april 2010)