Et nytt moroprogram er på trappene i NRK. Denne gang en halvtime i påskeomgivelser med farger og heilnorsk humor. Når vi forteller at hovedaktørene i programmet er Finn Kalvik og Øystein Sunde, skulle flere kommentarer være overflødig.

Rammen om filmen er som sagt vår velsignede påskehøytid, når Ola Nordmann drar til fjells. Kulissene er mesterlig utformet av Laila Hovland, som tar oss med på besøk i prototypen på den samme Olas fjellhytte. Alt som ikke lenger passer hjemme i stuen, havner på hytta, heriblant også TV, barskap, og annet utstyr som åpenbares underveis.

Parodi

Programsekretær Roald Øyen, som står som produsent for programmet, kan fortelle at vi også får oppleve Peter Lindbæks parodi på Torleif Schjelderup, som med vakre ord lovpriser den norske fjellheimen, og en gigantisk utforkjøring med stuntmann Arne Berg bak rattet i den lille overlessede bilen.

– Vi hadde funnet et passende sted med en liten grøft, sier Roald Øyen, – hvor vi mente det ville være ideelt med en utkjøring. «Dette blir det ikke noe av», sa Berg. Bygde hopp og tok rennefart i tredje gir. Ufattelig at det gikk bra. Ikke nok med det, men bilen, som vi hadde kjøpt for et par hundre kroner var kjørbar etterpå. En mann som kan sitt fag.

Øystein Sunde og Finn Kalvik er et kapittel for seg. De to visekunstnerne er gjøglere i særklasse, fulle av spillopper, vitser og annen moro. De bolde friluftsmenn ender naturlig nok opp med å se på TV, hvor det er lagt inn en skikkelig cowboy-sekvens, ilagt norsk humor i westerndrakt.

Replikker

Replikkene går som tennisballer gjennom studio, men dog ikke uten avbrytelser:

– Dø, Jo’an Øyen, er’e all reit at jeg sier «klokka er slagen sju og alt er krise» når jeg kommer bærende med klokka?

– Nei, Øystein, sier Finn Kalvik, – du må si «dette er Dagsrevyen, alt er krise».

– Se på den her ‘a. Går ‘a bare du ser på’n. Synd vi lever i den tida vi ikke kan få skutt hverandre, Øystein.

Gøy

– Hva synes dere om å være med i et slikt program til en avveksling?

– Moro å gjøre noe annet enn bare å synge viser, særlig for Finn. Det er første gang han er morsom i TV, sier Øystein Sunde. – Den hytta er helt typisk med TV og det hele. Mye gøy som skjer i skigåinga også, men det får komme som en overraskelse etter hvert.

– Jævli’ morsomt å leke cowboy og indianer på TV. Veit ikke hva jeg skal si, men det er riktig gøy. Det er show, sier Finn Kalvik.

(Nina Badendyck, VG 13. august 1974)