En virkelig humøreksplosjon i Drammen midt på en råkald høstkveld – se det er noe nytt i norsk underholdsningsverden. Hvem som er mest gæer’n av Øystein Sunde og Ivar Medaas er vanskelig å si – begge er så fulle av overskudd at det renner over på en usedvanlig smittende måte. Tekstene de slår om seg med hjelper også godt til, med unntak av noen små, irriterende og unødvendige plattheter.

– Vi har satsa på å bli høstens store par i showbiz, og håper vi slipper å bli forvekslet med Benoni og Rosa, forkunner de to sterkt i åpningen.

– Med vår ansiktsfarge, hvem tror du vil bli tatt for Rosa? spør Øystein Sunde, og dermed er en fint balansert småkrangel i gang.

Sonny Boy’s far

Medaas går via sin egen ferske lovprisning til folks snyteskaft, til en del av sine gamle suksesser med nye tekster, før han høylydt proklamerer at det er han som er far til Sonny Boy. Og den sønnen er nok ikke så uskyldig som verdenshistorien har trodd …

Øystein Sunde går hardt ut mot Henry Ford, og spør om han noensinne tenker alvorlig over hva han har gjort, før begge slår over i en bossa nova som tekstmessig hører til de små flauhetene man burde greid seg uten. Alvorlig sagt, den er vemmelig diskriminerende.

Hardingfele

Men så slår Medaas seg løs på hardingfele, som han kaller verdens beste folkemusikkinstrument. Og den behersker han skikkelig. Han slipper også ut følgende påstand om seg selv:

– Jeg er stygg som faen, men det bryr jeg meg ikke om, for jeg tjener mange penger.

Den siste delen av showet er viet jubilanten NRK, og vi får en forsmak av merkelige programmer vi kan vente oss nå i tiden framover hvor omtrent samtlige NRKister er på halloi i Statene.

Gutta slenger innom en god del av våre kjente og kjære medarbeidere fra radio og TV: Rolf Kirkvaag, Per Jorsett, Erik Bye, Gunnar Grimstad, Egil Teige, Svere Tinnå, Tangoparet, Ingrid Espelid og Børt Erik, alle får de sin porsjon.

Og dermed er showet slutt, smart nok etter tre kvarter. For da sitter alle og vil ha mer … i hvert fall publikumet på Park hotell i Drammen, de var så til de grader med hele tiden.

Så skal showet rundt i landet, paret har fått mange tilbud, men foreløpig ikke bestemt hvor ferden skal gå. For som Yngvar Numme sier (han har laget de fleste tekstene):

– Denne forestillingen skal ikke markedsføres som et stykke såpe, før gutta legger ut skal opplegget være like gjennomarbeidet som om det hadde vært en teaterturné.

– Selv om vi har mange tilbud inne er litt av problemet å få norske restauranteiere til å innse at de trenger et slikt show, selv om det er fullt hver kveld. Hva vi skal gjøre i Oslo vet vi heller ikke ennå, den er omtrent den vanskeligste byen å finne et egnet lokale i, sier Numme.

Og vi kan bare gi vårt besyv med, luker man bort de få platthetene, men går inn for å opprettholde kjønnsrollene, sitter man igjen med en utrolig tett og god forestilling, som garantert vil spre glede der de to slipper til utover høsten.

(Øivind G. Fjeldstad, VG 25. oktober 1975)