«Takk, Norge, for en så begavet tullebukk», lyder en topptittel i søndagens Expressen, Sveriges største avis. Og Svenska Dagbladet og Göteborgstidningen følger opp i samme stil. Gjenstand for all viraken er Øystein Sunde som med storm har invadert Sverige de siste dagene.

Hvert år arrangeres «Folkparkernas artistforum», et tre dagers arrangement hvor man plukker ut medvirkende til neste sommers Folkparkturné. Svært mange artister byr seg fram, men de svenske avisene er ikke i tvil om hvem som stakk av med kaka denne gangen: Øystein Sunde.

«Men så kom ha – den norske trubaduren Øystein Sunde. I lusekufte, knestrømper og en gitar som en gang har vært med på et usedvanlig vått selskap og blitt limt sammen igjen dagen etter. Applausen kom i gang. Takk, Norge, for denne begavene tullebukken», skriver Expressen.

«Det var faktisk typisk for de svenske folkeparkenes artistforum i år at det originaleste og kanskje morsomste innslaget kom fra Norge: Øystein Sunde, 28-årig lur trubadur fra Oslo», skriver Svenska Dagbladet.

Og GT har like godt intervjuet ham, over nesten en side:

Historieforteller

«Det skal være ryggsekk, lusekofte og beksømstøvler og en nordmann i parken i sommer. Øystein Sunde, norsk sanger og en annerledes trubadur, fikk publikum til å tenne på Folkparkforum i går. Det her med sekken, kofta og støvlene er hans oppfatning om hvordan vi svensker ser på nordmenn. Han er en dyktig sanger og en skikkelig gitarist (har blant annet studert en hel halvtime med Chet Atkins), men fremfor alt er han fenomenal til å fortelle historier. På norsk, naturligvis. Og det vet vi jo alle er morsomt …», skriver GT.

(VG 2. desember 1975)