Norge kan glede seg over en ny allianse: Øystein Sunde og New Jordal Swingers. Vår innfallsrike gjøglersanger og vårt mest populære popband innledet onsdag en 14 dagers turné sammen. Ferden startet i Moss og strekker seg langs hele sør- og vestlandskysten før den endelige finalen i Trondheim.

– New Jordal Swingers og jeg fant hverandre for alvor under bandets julekonsert i fjor, sier Øystein. – Vi hadde jobbet litt sammen også før det. Jeg brukte New Jordal som komp på et spor på den siste LP’en min, «Hærtata Hørt».

– Det skal bli gøy med skikkelig rockefot igjen. Det har egentlig aldri vært for mye av det for mitt vedkommende. Men nå blir det fullt oppsett med kabler og rigging og greier.

Publikum vil få oppleve Øystein og New Jordal både sammen og hver for seg. På konserten i Bergen blir Finn Kalvik med som gjesteartist.

Nye ting

– Jeg har kokt i hop noen nye ting, men folk vil nok få servert en del kjente låter også, forteller Øystein.

I fjor høst debuterte Øystein Sunde som revyartist i stort format. Sammen med Kari Svendsen, Mari Bjørgan og Ivar Medaas gledet han hovedstaden med forestillingen «Press i pysjen» på ABC-teatret, tidligere Edderkoppen.

– Gav revylivet mersmak?

– Ja, absolutt. Erfaringene fra å sette opp en revy er gull verd. Man blir ganske brutalt konfrontert med mange praktiske problemer som krever sin løsning: annonsering, planlegging og salg av gruppebestillinger av billetter og økonomi generelt. Alt koster så mye, mye mer enn man tror.

Tungt alene

– Selvsagt er det veldig lett å være etterpåklok, men jeg lærte at neste gang skal jeg ha mer stoff å velge blant i utgangspunktet. Det falt på meg å skrive mesteparten av tekstene til «Press i pysjen». Å være alene om en slik oppgave er tungt. Flere krefter bør komme inn, ikke bare når det gjelder ballkasting på idéplanet, men også i konkret utforming av materialet.

Man skal jo aldri si til noen at man holder på med et film-manus, smiler Øystein. – Det høres kanskje litt dumt ut, ikke sant. Men likefullt så er jeg godt i gang med et utkast.

– Det kan bli morsomt, tror jeg. Men jeg sitter og grubler over hvem det egentlig er som kan lage humorfilm her i landet. En gløgg fyr skrev en gang at det å lage film i Norge er som å finne opp sykkelen hver gang.

– Byr det på problemer å bosette seg såpass langt utenfor Oslo når man er i din bransje? Savner du jevnlig kontakt med kolleger?

– Jo, det er det eneste problemet. Jeg ringer ofte til venner, men jeg kan jo ikke stikke innom Finn (Kalvik) eller Bjørn (Lillebjørn Nilsen) hver gang jeg har lyst til å prate litt om jobben.

Røtter

– Men jeg synes det er godt å leve her på Skarnes. Jeg har røtter her, bodde her til jeg var åtte år. Da vi flyttet hit for fire år siden, ble det et slags «velkommen hjem». Fritiden blir så rolig og avslappet. Skarnes er et lite sted, men du får alt. På Samvirkelaget har de sniler.

Etter avsluttet turné med New Jordal Swingers håper Øystein å få tid til å flytte inn i nytt hus, et trivelig bygg i gammel stil.

– Jeg hadde en håndverker her som kom i skumringen, forteller Øystein. – Han tittet opp på huset og sa fyndig: «Riv det ned, Sunde, det gamle ruklet holder ikke lenger!»

(Knut Borge, VG 17. oktober 1980)