Det ble jentenes kveld på Hotell Klubben da sommerens revy «Lufta er for alle» hadde premiere i går. Og jentene er Hege Schøyen, som her står frem som fiks ferdig revyprimadonna – og stjerne-gjesten Grethe Kausland. Sammen er de dynamitt.

I denne revyen får Hege Schøyen endelig vist hvilket mangesidig talent hun er. Betagende er hun som femåring som ringer til radioprogrammet «Hei». Fortryllende som programleder i «Halv-seks», der hun har det «immari kosli’» sammen med programleder Øystein Sunde, og halvsbrekkende ur-komisk som bokseren «Stælken Gundersen», sponset av kvikk-plaster. Med dette nummeret, skrevet av parhestene Næss og Numme, har norsk revy fått en ny klassiker.

Gjennom-proff

Årets sommer-revy vil ha en rekke gjester i løpet av sommeren. På premieren var Grethe Kausland på plass, gjennom-proff som hun er, sikker i hver bevegelse, gjennomtenkt i hver nyanse og en musikalsk nytelse. En flottere artist skal man krysse mange landegrenser for å finne.

Men jentene var så langtfra alene på scenen. Med Vazelina med Eldar Vågan i spissen og Øystein Sunde med sine heseblesende tekster, er «Lufta er for alle» blitt en revy riktig til å hygge seg over. Gjennomgående har forfatterkollegiet levert gode, poengrike tekster. Skulle man innvende noe, måtte det være at oppbyggingen og tempoet er noe ujevnt. Innimellom lattersavlene dukker det opp forunderlig langdryge partier – som i og for seg ikke mangler poenger eller muligheter til driv, men de blir liksom hengende formålsløst i lufta.

Tekstene

Alfred Næss, norske revyforfatteres nestor, har signert flere av kveldens aller beste tekster. Eldar Vågan fra Vazelina dukket bl. a. opp som søskenbarnet fra Gjøvik som er interessert i moderne journalistikk. Med iskald ro ga han til beste hvordan han bedrev oppsøkende journalistikk i Toten Tidende – akkurat som søskenbarnet hans i Oslo, men i en litt annen målestokk. Flott levert, Eldar!

Øystein Sunde fremførte en annen Næss-tekst – den små-infame «En liten demon» – som i kjent revy-stil tar for seg kjente nordmenn demonen har besøkt.

Med fem dansere, et velklingende orkester og fiffige kostymer, brakte Sunde, Vazelina, Schøyen og Kausland vel i land en lun og stort sett snill revy uten skarpe kanter og personsjikane, som kan sette sommer-folket i godlune. Denne lufta er god nok for de fleste.

(Astrid Sletbakk, VG 27. juni 1985)