Når fire av våre fremste visesangere nå begir seg ut på en musikalsk lystseilas, har de til sammen 75 års fartstid. Herrene Lillebjørn Nilsen, Øystein Sunde, Jan Eggum og Halvdan Sivertsen har forsynt vårt lille land med hundrevis av sanger, flere av dem landeplager. Nå skal de stå på scenen sammen, 20 steder i vårt langstrakte land.

Disse visesangens tungvektere har i en årrekke forsynt oss med muntre sanger og triste sanger, sanger om kjærlighet og sanger med både kritisk og ironisk blikk på vår hverdag. Men hele tiden har de sunget på norsk.

VG møtte de fire herrene under forberedelsene til den lange turneen. For selv om dette betegnes som et muntert overskuddsforetagende, går ikke de fire syngende gitaristene inn på scenen uten nøye forberedelser.

Litt nifst

– Litt nifst er det jo, innrømmer Halvdan. – Men vi vil holde konserten på det spontane planet, fortsetter han.

– Vi tenker ikke kalkulert, selv om vi nok stiller med nye strenger og finkjemmet hår, tilføyer Lillebjørn.

Ideen med å samle fire av våre mest dyktige og produktive «låtskrivere» dukket opp under en musikkfestival i Sarpsborg i fjor. De fire jobbet sammen og hadde det gruelig moro. Noe som åpenbart smittet over på publikum. Dermed meldte lysten seg til å gjøre noe sammen. Med god planlegging og forskyvning av andre interessante oppgaver greide de å finne plass til en måned lang turné sammen i oktober.

Til tross for at dette dreier seg om gamle ringrever, så er det med oppriktig glede de snakker om samarbeidet. En smakebit av moroa ble presentert i TV-programmet «Kysten rundt» forrige lørdag.

Samlet gruppe

– Vi står sammen på scenen som en samlet gruppe, ikke som fire visesangere som opptrer for seg selv. Vi korer hverandre, har laget nye arrangementer på gamle låter og komper hverandre med gitarer og banjoer. Men vi har jo et vell av sanger å ta av. Kanskje kommer vi til å variere programmet litt underveis, tror den musikalske firerbanden.

De har allerede merket at etterspørselen er stor. Kanskje kommer de til å gi ut en live-plate fra showet. Utover det har de ingen fremtidsutsikter felles. Til det har de for mange planer på egen hånd.

– Dette er et slags kunstnerisk friminutt, mener Halvdan. – For oss som er vant til å stå alene i fokus på scenen er det herlig å være med på noe uhøytidelig. Det har vært fantasstisk å merke den musikalske kjemien mellom oss. Vi håper jo at vår muntre tilstand skal smitte over på folk i salen, sier de fire visesyngende gitaristene.

Turneen starter til uka, med Konserthuset i Oslo førstkommende osndag og avslutning i Stavanger 30. oktober.

(Borghild Maaland, VG 1. oktober 1988)