Snakk om «timing». Samtidig som plata med Gitarkameratene slippes, byr NRK i kveld på et knapt times konsertopptak med visegutta. Medlemmene av denne sentralkomiteen for norsk visesang er sterke hver for seg. Sammen er de enda sterkere.

Bildene i kveld er fra et folkemøte på restaurant Skarven i Tromsø. NRK-folkene klamret seg til kameraene i vrimmelen. Resultatet blir vist usensurert i kveld. Regjeringsadvokaten har ikke tatt sjansen på å få slengt nidviser etter seg.

Riktignok er visekadrene ikke så sinte lenger. Det er bare japper og skihoppere som er det for tida. Men de har mye på hjertet likevel. Tankegodset deres er en smule tyngre enn det de korthårede med gelé i året på Sky har å by på.

Ut av rollene

I fjor hadde store deler av landet besøk av delegasjonen. Forenet rundt gitaren oppmuntret de søkende folkemasser i det ganske land. Det norske språk og den akustiske lyd ble lovprist. Folket tok imot budskapet med stor begeistring.

Tradisjonelt har kamerat Eggum stått for ordrikdommen. Kamerat Sivertsen har servert brødet, mens kamerat Sunde har gitt tilhørerne sirkuset. Kamerat Nilsen har besørget det lune, lyriske hjørnet. Men oppildnet av tilhørernes begeistring, faller visesjefene stadig ut av rollene. Disiplinen er slapp når førerne er langt hjemmefra. Humoren presser seg på.

Til sammen har vise-partiledelsen reist Jorden rundt et par ganger på norske veier. 40 verk for den gode saks skyld er blitt utgitt av trubadurene. De har med sine fingerøvelser og strupelyder bidratt til å styrke troen i befolkningen – og lagt mindre vekt på brustne pikehjerter. Skjønt …

Ta imot pappaene til Tracy Chapman og Tanita Tikaram!

NRK TV ca. 22.40.

(Jens Brun-Pedersen, VG 4. mars 1989)