– Hønene kakler i takt med musikken, skriker en begeistret Øystein Sunde. Tårene siler. Han slipper gitaren. Holder seg på maven. Bryter sammen i krampelatter, mens en høne piler over scenen og et levende esel med stråhatt lokkes inn i lokalet med en gulrot. TV-opptaket til Gitarkameratenes nye lørdagsshow «Typisk norsk» må avbrytes noen minutter.

Så er det en lett gjenkjennelig lukt som river i nesene til Øystein og hans gitarkamerater Lillebjørn Nilsen, Halvdan Sivertsen og Jan Eggum. Ingen av dem klarer å få øynene vekk fra høna som majestetisk spankulerer mellom dem og alle TV-kameraene.

– Broiler’n har gjort sitt fornødne, roper Lillebjørn, og titter ned på hønsemøkka som flyter på sceneteppet. Bøtte og vann blir hentet i all hast for å fjerne møkka.

Flamenco-damer

Så er det klart for fire fyrige flamenco-damer som skal danse foran Gitarkameratene. Men høna sprer mer møkk.

– En slektning av deg, sier Øystein Sunde til Halvdan Sivertsen og nikker mot høna.

– Klukk, klukk, hermer han inn i mikrofonen og imiterer deretter høneklukkinga på gitaren sin. De har det fryktelig morsomt, koser seg og ler ustanselig under opptakene til sitt TV-show «Typisk norsk», som også er tittelen på Gitarkameratenes nye plate som er klar i butikkene i slutten av uken.

– Med Øystein Sunde blant oss er det umulig ikke å lage noe morsomt, sier de tre andre.

– Vi legger vekt på humor, og håper det smitter over på folk i TV-stuene, sier Øystein.

TV-lørdag

Har seerne det bare halvparten så morsomt som de fire Gitarkameratene under TV-opptakene, så er det klart for en flott TV-lørdag i oktober. I kulissene under opptakene sitter barneombud Trond-Viggo Torgersen og smiler svært fornøyd.

– Jeg er bare en venn som ble bedt om å hjelpe til litt, sier Trond-Viggo.

– Trond-Viggo er en flink fyr som vi har brukt til å leke fram ytre effekter, sier Lillebjørn.

– Som høner og et esel?

– Ja, han har lokket fram morsomme ting i oss. Entusiasmen til Stein Roger Bull har også vært god å ha, synes Lillebjørn, og rusler inn i TV-studio igjen etter en kort kaffe- og pizzapause. Med Øystein Sunde på steelgitar gyver Lillebjørn løs på sin egen låt «Fisketur i øsende regn».

– En typisk norsk særegenhet, sier Lillebjørn om fisketurer og friluftsliv når det både er kaldt og regner.

Landeplage

Og melodien og refrenget er så flott at alle i TV-studio svinger med. Det er mulig Lillebjørn her har laget en skikkelig landeplage. For plystringen til de fire av strofen «med fiskestang i handa» er fengende.

– Det er ikke lett å være mann i dagens Norge, sier Halvdan, som introduserer sin egen sang «Lene». – Jentene venter seg en drømmeprins, og så får de en alminnelig frosk, legger han til og feier i vei med en meget kjapp, livlig låt som hever stemningen enda noen hakk i TV-studioet.

Før hønene slippes løs i Øystein Sundes avslutningslåt «Anna på Gran Canaria»*, som ifølge Trond-Viggo blir et fyrverkeri av en slutt, slår Jan Eggum til med den nydelige balladen «Ryktet forteller».

– Forrige gang vi laget plate og TV-show, brukte vi de mest populære låtene til alle fire. Nå har vi bare nye sanger til den nye platen, sier Jan.

I deres lørdagsshow i NRK sper de på de nye låtene med et potpurri av egne tidligere slagere – alt fra «Kjekt å ha» og «Tanta til Beate» til «Heksedans» og «Førr ei dame».

Før TV-showet sendes skal Gitarkameratene spille fire uker på gamle Humla i Oslo – nå kalt Dizzie – fra tirsdag 11. september.

– Showet på Dizzie lager vi også rundt platen vår. Så skal vi Norge rundt på en konsert-turné, sier Jan.

(Av Børre Haugstad, VG 5. september 1990)

*) «Anna på Gran Canaria» er skrevet av Lillebjørn Nilsen