Utsolgt. Utsolgt. Utsolgt. Gitarkameratene kunne spilt et helt år for fulle hus på «Dizzie» i Oslo. Så stor var pågangen på billetter de fire ukene de spilte der. Nå er de på norgesturné. Et sted ble billettene utsolgt på en time. I kveld kommer de på besøk hjem til alle norske TV-stuer i fjernsynsprogrammet «Gitarkameratene».

– En fin trøst for alle som ikke har fått oppleve gitarkameratene Lillebjørn Nilsen, Øystein Sunde, Halvdan Sivertsen og Jan Eggum på scenen denne høsten?

– Det får nesten bli det, sier Lillebjørn Nilsen. VG var med på Gitarkameratenes mange prøver før kveldens show, som avsluttes med Lillebjørns egen låt «Anna fra Gran Canaria».

Livlig i studio

Mens de fire gitarguttene gjør seg klar til et fyrverkeri av en avslutning, klukker hønene livlig i en pappeske ved siden av scenen, utålmodige etter å bli TV-stjerner. På vei inn mot scenen er et esel, som lokkes inn i TV-studioet med en gulrot.

Plutselig blir Lillebjørn, Halvdan og Øysteins oppmerksomhet rettet mot noe helt annet enn instruksene fra Stein-Roger Bull og Trond-Viggo Torgersen. Inn kommer nemlig den flotte, spanske flamencodanserinnen Miriam Rosillo. Mens Jan Eggum er i en helt annen verden, setter de tre guttene raskt fra seg gitarene og stiller seg i kø for å hilse på den vakre, spanske danseren.

Etter noen raske danseprøver må de fire flamencodanserne ta en pause, fordi en av hønene som er blitt sluppet ut av pappesken, har pilt opp på scenen og gjort noe som ikke var avtalt med gitarguttene. Hønsemøkka vaskes raskt bort, og danseprøvene på «Anna fra Gran Canaria» fortsetter.

De har mye moro med hønene som etter hvert flakser rundt i TV-studio under prøvene.

Trives sammen

– Vi har det veldig gøy sammen, og det tror jeg kommer godt fram i TV-showet. Derfor er de sangene jeg har skrevet for vår nye plate «Typisk norsk» heller ikke preget av det store gravalvoret. Det måtte bli noe som det var morsomt å synge sammen med de andre, sier Lillebjørn.

Hans avslutningslåt «Anna fra Gran Canaria» har en artig vri på den typisk norske turisten som drar på sydentur til Kanariøyene.

– Til mine låter denne gangen har jeg lånt litt fra 60-årenes grupper som Beatles, og laget sanger med typiske vers og refreng, sier Lillebjørn.

– Selv får jeg ikke sett kveldens TV-show. Vi spiller konsert i Kristiansand, sier Lillebjørn, som håper å få sett programmet på video senere.

(Av Børre Haugstad, VG 13. oktober 1990)