Rent bord! Øystein Sunde holdt på å ramle av stolen da han åpnet konvolutten som inneholdt navnet på Årets Spellemann. For andre år på rad mottok gitar-virtuosen den gjeveste Spellemannprisen, og ikke nok med det; minutter tidligere mottok Gitarkameratene prisen for beste viseplate.

– Gitarkameratene stod det på arket med så store bokstaver at de spratt rett i fjeset på meg så jeg virkelig skvatt, sa en kjempeglad Øystein Sunde til VG umiddelbart etter at showet var over i går kveld. Sammen med Halvdan Sivertsen, Jan Eggum og Lillebjørn Nilsen skålte Øystein Sunde i champagne for å feire suksessen. Til sammen har gutta gjennom sine visekarrierer innkassert intet mindre enn 17 spellemannpriser!

Populære dirigenter

Men det var utvilsomt Torstein Grythe (73) og Marie Foss (84) som ble de mest populære vinnerne i går kveld. De to dirigentene i henholdsvis Sølvguttene og NRKs jentekor fikk hver sin meget vel fortjente pris for innsatnsen i Norges to utvilsomt kjæreste kor!

Torstein Grythe stiftet Sølvguttene i 1940, og er fortsatt dirigent i koret. I går svingte han taktstokken med en energi og stolthet som viser soleklart at 73-åringen ennå kommer til å dirigere Sølvguttene i mange år fremover.

(Av Bård Espen Hansen, VG 3. februar 1991)