– Her har du «Bunadkameratene»! Slik presenterte Lillebjørn Nilsen, Øystein Sunde, Halvdan Sivertsen og Jan Eggum seg for kronprins Haakon under slottsballet sent fredag kveld. En meget overrasket kronprins syntes det var kjempestas at Gitarkameratene var Slottets hemmelige gavepakke under bursdagsfeiringen. Etterpå fikk de fire hilse på en munter og opplagt kongefamilie.

– Tenk deg Jan Eggum i bunad, a’ gitt! Lillebjørn Nilsen humrer. Av med olabukse og klamme skjorter. På med bunad, nybarbert og striglet. Man kimser ikke av oppgaven som hoff-musiker.

Ivrig tilhenger

Kronprisen er en ivrig tilhenger av Gitarkameratene, og nære venner av Haakon sier til VG at kronprinsen satte stor pris på den musikalske forundringspakken. Halvdan Sivertsen, Øystein Sunde, Lillebjørn Nilsen og Jan Eggum hadde tidligere på kvelden klart å gjøre unna prøvene i ballsalen uten av kronprisen oppdaget noe.

Klokken 23 marsjerte de fire bunadkledde inn i ballsalen på rad og rekke. Lillebjørn Nilsen spilte hardingfele.

– Jeg kan tenke meg at noen av de utenlandske gjestene trodde det nå kom et slags folklore-innslag eller noe sånn, sier Lillebjørn Nilsen. Han karakteriserer det som en stor ære å få spille for kronprinsen denne kvelden.

Oppløst

Gitarkameratene er egentlig oppløst som gruppe, og de fire har takket nei til mange forespørsler om konserter. Men da henvendelsen fra Slottet kom, var det ikke nei i de fires rappe munner.

– Dette var noe helt spesielt. Stemningen på Slottet var høy, men jeg må jo innrømme at det var en noe annerledes konsert enn det vi vanligvis holder, sier Lillebjørn Nilsen.

Men låtene var de samme. «Tanta til Beate», «Skal det være noe mer før vi stenger», «Ryktet forteller», «Frihet», Gitarkameratenes potpurri og flere andre av de kjente låtene som titusener av nordmenn har kjøpt plateversjonen av. En halv time holdt «Bunadkameratene» det gående med sin konsert.

Fikk hilse

Etter showet fikk de fire gitarkameratene hilse på kongefamilien. Sist Lillebjørn Nilsen hilste på Harald og Sonja, var da de som daværende kronprinspar hørte Lillebjørn spille hardingfele under et arrangement i New York.

– Det var ikke fritt for at vi fleipet litt med dette overfor Kongen og Dronningen fredag. Jeg spiller jo egentlig aldri hardingfele, bortsett fra når det er kongelige til stede, sier en munter Lillebjørn Nilsen. Han er glad for at han fikk være med å gjøre stas på kronprinsen under slottsballet.

(Av Trygve Rønningen, VG 21. juli 1991)