Øystein Sunde tjener mye penger. Svært mye penger. Den populære sangeren som er viet et eget TV-show etter Dagsrevyen i kveld, er til de grader millionbutikk. I år har han tjent rundt tre – 3 – millioner kroner på den doble CD-boksen «Øystein Sundes 40 beste», en plate med små kostnader, fordi det bare er gamle låter.

Minst en femtilapp får Øystein Sunde for hvert eksemplar han selger av CD-boksen med hans beste sanger. Den finnes nå i rundt 60 000 norske hjem.

Få, om noen, norske artister kan foreløpig måle seg med hans totale platesalg.

En million plater

– Ikke langt unna en million plater har Øystein Sunde solgt, dersom du tar med salget han har sammen med Gitarkameratene og hans første gruppe Christiania Fusel & Blaagress, sier Audun Tylden, sjef for plateselskapet Slagerfabrikken som gir ut Øystein Sundes plater på lisens.

For rettighetene til alle sine plater sitter Øystein selv på, med sitt eget firma Musikkproduksjon. Til sammen har Øystein siden han startet å gi ut plater for godt over 20 år siden, solgt plater for omkring 90 millioner kroner til norske platekjøpere.

Tylden mener at en snittpris på 90 kroner pr. plate for Sunde er riktig. Prisene var lavere i butikkene på 1970-tallet. Men med CD-generasjonen i 1980-årene har prisene ligget langt over hundrelappen.

Eget firma

På de to siste årene siden høsten 1989 har Øystein Sunde tjent over fem millioner kroner på to utgivelser. «Kjekt å ha» fra 1989 er i 125 000 norske stuer. Når Øystein med sitt eget firma også skriver alt som er av låter på en enkelt plate, får han selv rundt 20 kroner pr. plate. Inntektene for den platen blir da 2,5 millioner kroner. Kjekt å ha.

I år har Øystein Sunde i tillegg til kjempefortjenesten på sitt platesalg også turnert, samt gitt ut sin første visebok «Kjekt å ha 1».

Så ikke langt unna et par gjennomsnittlige årslønner kan Øystein Sunde plusse på den fenomenale inntekten på rundt tre millioner kroner for årets CD-boks, når han om noen uker fyller ut selvangivelsen. Det vil si at dette måtte han gjøre om han hadde vært vanlig lønnstaker. Men som artist med eget firma kan Øystein spre inntektene utover flere år.

TV-show

Nå er det ikke bare Øysteins nye plater som går unna som varmt hvetebrød. Også hans gamle plater, som debutplaten «1001 fnatt» fra 1970, er etterspurte samleobjekter.

– Det er stor etterspørsel etter Øystein Sundes eldre plater. De går fort unna, sier Rolf Wæhre i Oslo Rock Antikvariat, som har Øystein Sunde på topp som den mest etterspurte av norske artister. For et pent eksempler av «1001 fnatt» må du i dag betale 350 kroner. Øystein Sunde har gitt ut to plater i Sverige.

– De går nå for rundt 500 kroner, sier Wæhre.

I kveldens TV-show, som artistkollega Yngvar Numme er ansvarlig for, får seerne også et tilbakeblikk på Øysteins eventyrlige karriere. TV-showet er bygd opp rundt Øysteins jubileumsshow i fjor på Dizzie Showteater i Oslo. Gjesteartister i kveldens TV-program er Hege Schøyen, Grethe Kausland og Halvdan Sivertsen. Tittelen på kveldens hovedprogram etter Dagsrevyen er «EØS – Ekvilibristen Øystein Sunde».

(Av Børre Haugstad, VG 4. januar 1992)