– Å skrive norsk stil var det verste jeg visste. Så at jeg skulle gjøre karriere med ord, var det vel ingen som trodde, sier Øystein Sunde, fingerferdig ordkunstner som i disse dager gir ut andre del av sine viser i bokform, «Kjekkere å ha 2».

Den første kom i 1990, og er allerede solgt i 15 000 eksemplarer. Nå foreligger andre del av Sundes «samlede», som ikke er helt komplett likevel:

– Her mangler nok litt, ja, men stort sett er det meste av det jeg har spilt inn de siste 20 åra med i disse to bøkene, sier Sunde, som i flere år har vært den rene landeplagen med humørfylte viser som «Kjekt å ha», «Barkebille Boogie», «Campingvogna», «Forbikjøringen» og «Skal det være no’ mer før vi stenger?»

– Det har ikke vært lett å sette låtene på papiret. For eksempel har jeg mange viser der melodien forandrer seg fra vers til vers, fordi teksten har fått førsteprioritet. Det er et puslespill for å få det til å gå opp, sier Øystein Sunde, som har fått Eldar Vågan til å illustrere de to bøkene.

I tillegg til å skrive bok har Øystein Sunde fungert som produsent for andre artister den siste tiden, og han har til og med startet sitt eget plateselskap:

– Jeg har vært så heldig å få være produsent for Finn Kalvik, søsknene Bremnes og bandet Hellbillies, og det er akkurat passe. Målet er å ha et par utgivelser i året på mitt eget selskap, gi ut musikk som jeg selv setter pris på. Men bare så lenge det ikke går ut over min egen artistkarriere. Det å opptre for et publikum, merke den positive responsen på nyskrevne låter, det er noe helt spesielt. Det er denne tilbakemeldingen fra folk i salen som en gang fikk meg til å satse på artistyrket, og det er den som får meg til å holde det gående, sier Øystein Sunde.

 

(Av Anne Cathrine Straume, VG 9. desember 1992)