Mye tyder på at disse fire herrene – Halvdan Sivertsen, Øystein Sunde, Jan Eggum og Lillebjørn Nilsen – blir en av de store overraskelsene under utdelingen av Spellemannprisen på lørdag.

Akkurat nå sitter nemlig Gitarkameratene i dypeste hemmelighet langt nede i kjelleren på Lillehammer hotell, der de øver og lager nye låter. I hotellets underetasje – faktisk like under svømmebassenget – sitter Halvdan, Lillebjørn, Jan og Øystein og klimprer på sine gitarer.

Klar beskjed

Da VG dristet seg til å banke på døren for å slå av en prat med kameratgjengen i går kveld, fikk vi klar beskjed om at der hadde avisen ingenting å bestille.

– Dette er en helt privat sammenkomst. Dette har pressen ikke noe med å gjøre, sa Halvdan Sivertsen, før Øystein Sunde vennlig, men bestemt, skjøv VG-teamet på dør.

Privat sammenkomst eller ikke – det er svært gode grunner til å anta at Gitarkameratenes sammenkomst i dypet av Lillehammer hotell har å gjøre med den kommende Spellemannpris-utdelingen førstkommende lørdag. Årets Spellemann-show skal gå av stabelen nettopp på Lillehammer, og det er litt for tilfeldig at alle de fire gitarkameratene befinner seg samtidig i OL-byen nå.

Det er kun Jan Eggum som har noe på programmet i den pågående Vinterspill-uka på Lillehammer, der en lang rekke norske artister medvirker. Ingen av de tre andre skal opptre i så måte.

Musikktoget

Lillebjørn, Jan og Øystein kom til Lillehammer mandag med musikktoget sammen med et par hundre andre musikere og bransjefolk mandag kveld. Halvdan er kommet til Lillehammer direkte fra Bodø.

Gitarkameratene har ikke opptrådt sammen siden de spilte under kronprins Haakons fødselsdag 21. juli i 1991. Før det opptrådte de under 1991-utgaven av Spellemannprisen, der gutta selv ble kåret til Årets Spellemenn i Chateau Neuf i Oslo. I år er ikke gutta nominert i noen klasser, men vil etter alt å dømme bli et av innslagene under sendingen.

– Vi har ingen umiddelbare planer om noen ny Gitarkameratene-plate eller andre opptredener sammen i løpet av 1993, sa de fire da de like før jul promoterte sin egen video fra suksessturneen Norge rundt i 1991.

Men i dag sitter de altså i kjelleren på Lillehammer hotell og øver som bare dét.

(Av Bård E. Hansen, VG 17. februr 1993)