Gitarkameratene skal være årets sommerunderholdere i Tønsberg. Ikke siden sommeren 1991 har Øystein Sunde, Halvdan Sivertsen, Jan Eggum og Lillebjørn Nilsen opptrådt offentlig sammen. Da spilte de i kronprins Haakons fødselsdagsselskap.

Det Gitarkameratene skal by på i sommer, er en forestilling med, som de sier, «låter, det vi har på hjertet og spilleglede». De fire underholdningsmusketerene kan dermed gjøre en stopp i sommer-Tønsberg både hyggelig og morsom for den delen av Norges befolkning som v en eller annen grunn er innom Vestfold i løpet av ferien. Premièren er satt til 1. juli, og de skal i hvert fall spille ut måneden.

Men akkurat hva de skal gjøre på scenen er ennå litt usikkert. For – som de sier: Ikke er det revy, ikke show, ikke er det teater eller foredrag og heller ikke kabaret.

– Vi skal sette alle kluter til for å lage en god Gitarkamerat-forestilling, lover Øystein Sunde.

I et forsøk på å forklare eller avsløre hemmeligheten bak Gitarkameratene suksess, kommer de knapt nærmere enn at de har det hyggelig på scenen og at de trives sammen. Men kanskje hemmeligheten er at de hele tiden improviserer i forhold til det publikum de har foran seg.

Hotel Klubben er blitt en av våre tradisjonsrike scener hvor en rekke av Skandinavias beste artister har opptrådd. Ikke minst har det vært en slags hjemmearena for Dizzie Tunes og Grethe Kausland og Benny Borg etter at de begynte der for 20 år siden. Gitarkameratene oppsto nærmest tilfeldig etter et møte i Sarpsborg i 1987. Året etter – i 1988 – la de ut på turné, og det var helt klart at det skulle være en engangshistorie. Men slik skulle det ikke bli.

– Det å møte Gitarkameratene er som å ha et frikvarter, sier Lillebjørn Nilsen på vegne av de fire viseherrene som er i ferd med å få sølv i barter og skjegg.

(Av Jens Henrik Stemland, VG 20. mars 1993)