– Dette var moro! Jeg mente jeg hadde en rimelig sjanse til å få prisen i underholdningsklassen. Men at jeg skulle bli Årets spellemann i tillegg, hadde jeg ikke i min villeste fantasi drømt om, sier en overveldet Øystein Sunde på telefonen fra Trondheim i går.

Den fullsatte Olavshallen ga da også uttrykk for sin glede over at Øystein ble Årets spellemann. 1300 festkledde kolleger og gjester i salen hyllet visesangeren fra Skarnes med trampeklapp.

– Jeg må innrømme at det varmet. Jeg har vært i bransjen i 20 år og vært nominert flere ganger, uten å nå opp. Derfor var det ekstra hyggelig – og overraskende – at jeg fikk både spellemannpris og ærespris i år. Og jeg setter ekstra stor pris på den varmen jeg føler fra kolleger i bransjen, sier Øystein.

At han er ekstra populær artist for tiden, er salgstallene for LPen «Kjekt å ha» et bevis på. Om lag 100.000 eksemplarer er solgt, og salgstallene vil nok skyte ytterligere i været etter lørdagens to priser.

– Jo, jeg vil nok tro at dette vil gi en effekt, sa den dobbelte prisvinneren før han hastet til jernbanestasjonen for å ta toget «hemmat» til Skarnes.

Vi er stolte

– Jeg har nok hele bygda med meg når jeg sier at alle sør-odølinger er stolte av Øystein Sunde, og at vi gratulerer ham hjerteligst med Spellemannprisen og utnevnelsen til Årets Spellemann, sa ordfører Henning Myrvang, etter at bygdas store sønn var tildelt prisene i Olavshallen lørdag kveld.

– Selv om Øystein har bodd noen år i Oslo, er det ikke tvil om at han er sør-odøling så god som noen, fortsatte ordføreren. – Han er en fin ambassadør for bygda, og jeg la merke til at Rita Westvik hadde lært seg å si «Skærnes» på riktige måten, sa Myrvang. Kommunen vil påskjønne Øystein med en hilsen i løpet av dagen i dag.

(Svein Sjølie, Glåmdalen 22. januar 1990)