Har du hatt vansker med å le av deg sjøl de siste fem åra, vel, da kan du starte lattertreningen i dag og med god gru se fram til mandag. Det er slippdagen for Øystein Sundes (47) siste verbale krumspring, «Du må’kke komme her og komme her».

En plate fylt med Sundes skvaldergøy, som han sier, og satiriske observasjoner fra Norge og verden for øvrig, nedskrevet og sett fra Skarnes, Odalen.

– Håper det er blitt en typisk Sunde, jeg er i hvert fall fornøyd med resultatet akkurat nå.

– Men når jeg tenker meg om så mangler skiva en instrumental-låt, hmmm… det er utypisk…, undresier Øystein Sunde.

«Du må’kke komme…» er Sundes første CD på egohånd siden suksessen «Kjekt å ha» fra 1989.

Samleie etc.

Nå har ikke akkurat skap-odølingen Øystein Sunde fra Nordstrand i Oslo holdt munn i alle disse åra. Sammen med tre gode kompiser har landet fått nesten en overdose Gitarkamerater, kompisgjengen som avsluttet det musikalske samleiet utpå vårparten.

– Nå har vi skrudd av bryter’n på kameratene, tatt ut disketten og puttet ned i hylla. Vi har hele tiden vært innstilt på at den datoen vi satt for å slutte, skulle holdes. Med det har vært tre kameratrunder med kjempeopplevelser, sier Øystein Sunde.

Gode venner

Helt gitarkameratløs er ikke Sunde likevel. Den ene, Halvdan Sivertsen, har vært involvert i den nye utgivelsen, som en slags fristilt og underbetalt lyttekonsulent.

– Jeg er avhengig av å teste ut låtene på andre, få litt motstand og høre hva andre opplever når de hører tekstene. Da er det godt å ha gode venner som Halvdan og Frank Beck, forteller Sunde.

Vi for vår del glemte å spørre Sunde om nevnte Beck er en Drillos, men pytt.

Hot Club og Lillebjørn

Tilbake til CD-nytt og Sunde. Medmusikanter, foruten Sundes bruk av diverse strengeinstrumenter finner vi i den solide bassganger Sveinung Hovensjø, tromme-Per Hillestad, orgel-Bugge Wesseltoft, swing-string-gutta i Hot Club de Norvège og potetrockerne i Hellbillies.

– Hot Club er med på «En smule» og jeg lurte lenge på hvordan jeg skulle få til den låta før Hot Club dukket opp som en mulighet.

– Bjørn (Lillebjørn Nilsen) har liksom skrevet skjøte med bandet for ti år siden, men jeg tenkte at det måtte vel gå an å bruke det for det. Spesielt fordi «Tanta til Beate» går i moll og «En smule» i dur, sier Sunde på sin sjenerte og underfundige måte, og ler.

Det kommer sikkert du også til å gjøre, av deg sjøl, naboen, katta, rootsbølgen, Oslo Maraton, Røde Kors og ikke minst alle de sexy og kristne damene eller som Sunde synger i «Frk. Bibelstripp»: «Rett ut av Ten-Sing med puppen i været…»

(Tom Stalsberg, Dagbladet 8. oktober 1994)