Øystein Sunde er minst like rappkjefta som før. De fleste av oss får svi, fra rørleggere og parkeringsvakter, til sexy «bibelstrippere» og pengeinnsamlere. Så for de tusener som liker den Sunde’ske humor, er her mye å fryde seg over. Kjekk å ha!

Igjen har han klart å ta tak i mange typiske trekk i den norske hverdagen og sette ord på typisk norske ting som vi kjenner oss igjen i, selv om en del av temaene er godt brukt før.
Svakheten hos Øystein Sunde denne gangen er at den musikalske drakten – arrangementene og melodiene – ikke er så god hele veien at alle tekster kommer skikkelig til sin rett. Plata er litt ujevn.

Litt for ofte går det i samme sporet. Dette har han gjort bedre før.
Men dersom du gir deg god tid, så sitter etter hvert mange av låtene bra. Og her er også flere skikkelige Sunde-perler.

Høydepunktet er den låten han en lørdagskveld tidligere i år spilte for over en million TV-hjem under utdelingen av Spellemannsprisen, nemlig «Frøken Bibelstripp».

Jeg liker Øystein Sunde best når han får opp farta. Og på «Frøken Bibelstripp» synes jeg alt stemmer. Kjapp, snerten pop som det spruter av hele veien. Fengende melodi som gjør at den sitter som et skudd med en gang. Perfekt bilpop!

Musikalsk er Øystein Sunde fremdeles et barn av 70-årene, der country, boogie og visesang er de viktigste musikalske virkemidlene.

Han kjører på trygge veier. Jeg skulle vel ønske at den bilgale Sunde litt oftere hadde gjørt med klampen i bånn.

Men jeg sitter likevel igjen med en ny, god Øystein Sunde-plate, som du ikke behøver å skamme deg for å putte i bilstereoen.

«Du må’kke komme her og komme her»
Musikk: Kjapp pop med blås. Tekst: «D’er jeg som er sjefen her på kroa, du slepper ikke inn med de skoa.» Får svi: bedrevitere.

«Lumbago Boogie»
Musikk: Gammelrock. Tekst: «En står med hentehår og dobbeltsidig tape, og tyggegummi-kjerring med dobbeltsidig geip.» Får svi: gammelrockere med botfor med mugg i.

«Rope på Rolf»
Musikk: Rullende boogie. Tekst: «Stafettpinnen kom hit i forrige uke, det er visst no’ de kaller omgangssjuke.» Får svi: omgangssjuke.

«En smule, ikke et helt brød»
Musikk: Hot Club-swing. Tekst: «Jeg sa det er’kke vondt der og ikke der, men oppi her, men legen sa: «De’r jeg som vet hvor sjukelig du er!» Får svi: leger og andre.

«Katta til Hansen»
Musikk: Sidrompa country. Tekst: «Her slutter historien, og denne har ingen moral, katta ble stoppet ut til sparebøsse i en bankfilial.» Får svi: katter?

«Hva var det jeg sa»
Musikk: Vise-allsang. Tekst: «Det er så mange som står sånn med nesa i været, og vet hvordan allting sku’ vært: Hadderem hørt på meg, så hadde saken vært grei, her trenger vi ingen ekspert.» Får svi: fedre og hypokondere.

«Oslo Maraton»
Musikk: Visesang med strykere. Tekst: «Nei, det er noe de skal rekke, der de haster i vei: Det er å komme først i mål og bæsje utenfor hos meg.» Får svi: maratonløpere.

«Jeg sprengte TV’en i går»
Musikk: Taffel-pop. Tekst: «Av DOS er du kommet, i dass skal du gå, av MAC skal du igjen oppstå.» Får svi: vår TV- og PC-verden.

«Pengeinnsamler’n»
Musikk: Revy-vise. Tekst: «Men i Afrika tar soldatene maten, og skyter på dem som helst sku’ hatt den.» Får svi: pengeinnsamlere og artister.

«Trendhopper’n»
Musikk: Taffel-orgel. Tekst: «Jeg har solgt min gamle Harley og kjøpt meg etnisk bil, jeg har slutta å være soper, for det va’kke min stil.» Får svi: moteløver.

«Regning med gaffel»
Musikk: J. J. Cale-boogie. Tekst: «Og spør jeg litt høflig om hva ting skal koste, hvor dyrt det skal bli? Da svarer’em røffli, og alltid er det jeg som får svi.» Får svi: håndverkere.

«Frøken Bibelstripp»
Musikk: Kjapp pop. Tekst: «Nei, de’r ingenting som selger, som små deilige gaseller, som kan synge i kapellet og riste puppestellet.» Får svi: gospelkor.

(VG 15. oktober 1994)