Kjekt å ha …
for det bli’kke å få! Øystein fant begrepet som sier alt om den maniske norske selvforsynings-trangen: Nå må vi fylle opp boden-boden, for det blir en lang vinter – og det er ikke godt å si hva som skjer.
Fra «Kjekt å ha», 1989

Bleieskiftarbeider
Pussig nok strevde Øystein en god stund med denne låta før det geniale nye ordet plutselig ble født. Det havner i ordbøkene, garantert! Låta ble skrevet fordi alle ekte låtskrivere før eller siden må skrive den viktige låta om å bli far. Sunde valgte de mer møkkete sidene av saken.
Fra «I Husbukkens tegn», 1984

Mårn du!
Noen ganger holder det med to ord – og en spesiell uttale. Vi ser ham jo for oss med en gang: Den lett blaserte Bærums-mannen som pendler mellom Hankø og Geilo. «Har’u brekt ett bein, så har’u brekt dem alle.»
Fra låta «Pendler’n», I Husbukkens tegn, 1984

Det året det var så bratt
Ikke et statsbudsjett kunne gå på dunken på 70-tallet uten at avisene slo opp denne tittelen. Og noe EF-medlemskap ble det ikke den gangen heller, for det var jo «lengre til London enn med fly».
Fra «Det året det var så bratt», 1971

HIFI-asyl
Alle har alltid visst at en stereo-sjappe egentlig er en gærnehjem. Men bare Øystein fant ordet. Selv går han til jevnlig behandling i en gitarbutikk i Oslo – hvor de snakker ømt om alle «blues-pasientene sine».
Fra «Hærtatahørt», 1979

Smi mens liket er varmt
Både Dagbladet og VG fikk sitt skrev påpasset gjennom dette omskrevne ordtaket. Også denne gang hadde Øystein faktisk jobbet en god stund med teksten før tittelen plutselig slo ned i ham.
Fra «Kjekt å ha», 1989

Super SS Rally GT
… Fastback Hardtop Sprint. Alle landets sportsbiler ble en «Super SS Rally GT» etter denne låta. Men Øystein siktet egentlig til de ombygde, opprægga PV’ene – med STP på baken og så mange hester innabords at panseret bula.
Fra «1001 fnatt», 1970

Gammal Amazon
Et typisk Sunde-begrep: Skapt fordi det er så morsomt å si fort. Men snart var «Gammal Amazon» symbolet på et lite stykke Norge: Blinkende juletrær, lodne terninger og Wunderbaum.
Fra «Typisk norsk», med Gitarkameratene, 1989

Nykommerne

Her er kandidatene fra Sundes nye CD:

Du må’kke komme her og komme her
Å, som vi trengte dette uttrykket! Endelig har vi noe syrlig og sarkastisk å snerre mot dem – alle dørvaktene og parkeringsjævlene som helt sikkert kommer til å lage trøbbel for oss i framtiden også.

(Frk.) Bibelstripp
Nok et presist nytt ord som sikkert havner i ordbøkene en dag. Øystein behøvde i grunnen ikke skrive låta. Vi skjønner hvor han vil bra vi hører tittelen. «Av jord er du kommet, til jord skal du bli, i mellomtida får du se på trusa mi.»!

(Skriver) regning med gaffel
… og gjør jobben unna med sleiv. Den første delen av uttrykket har vi hørt før, men sleiva er ny.

(Svein Kjølberg og Magnar Kirknes, VG 29. oktober 1994)