Det er med nølende fingre jeg setter meg til skrivemaskinen – etter å ha overvært premièren på «Mår’n du!», med Øystein Sunde, Hege Schøyen og The Silver King Band på Olrud Hotel ved Hamar.

For hva skal jeg skrive om? Showet eller Jørg Fr. Ellertsen – som i timer, både før og etter forestillingen, har forelest for en om norsk presses evneveikhet når det gjelder artist- og show-stoff, og anmeldelser.

En artig kar, Ellertsen – til å være bergenser. Og du vet sikkert at han er impresario – og jobber med navn som Dizzie Tunes, Benny Borg, Grethe Kausland, Harald Heide-Steen jr., Rolv Wesenlund – og Øystein Sunde. Blant andre.

Jørg Fr. Ellertsen er dessuten den eneste jeg vet om – bortsett fra Carl I. Hagen – som kan prate både på inn- og utpust, men her stopper også likheten – for egentlig er det mye fornuftig i det Ellertsen sier.

Umulig å huske alt – og åssen i all verden rakk han å få i seg première-middagen? – men i hvert fall dette at det ikke er rettferdighet til, når det lages førstesideoppslag og helsider om at folk likevel strømmer til kinoene for å se en film som de samme aviser ikke bare har slaktet, men direkte henrettet. Mens mye godt blir avspist med en spalte her, en notis der. Og dessuten, spør han – er det ikke blitt slik, at uansett hva man har å tilby, så må man kaste klærne og springe naken gjennom Studenterlunden for å få avisene interessert?

Det virker slik, for det skrives jo side opp og side ned om ting som udiskutabelt er bare ræva – men da også gjerne bokstavelig? Mens Ellertsen – hvis jeg forsto ham rett – tvert imot ønsker en reisning i spaltene mot dem som spekulerer i lavmål i norsk underholdning.

Disse fundamentale tanker svirrer rundt i hodet på meg, og som altså er skyld i at jeg ennå ikke med et ord har kommet inn på «Mår’n du!» – som er et ålreit show. Og som om et par forestillinger vil være veldig ålreit når man har fått småjustert, og blitt varmere i trøya, og fått première-nervene under huden igjen.

Øystein Sunde er Øystein Sunde – og etter min mening den nordmann som varmer mest fra en scene i dag. Hege Schøyen kler ham utrolig godt – hun er gøyal, har utstråling og er fortjent på full fart oppover.

Og digger du Øystein Sunde – så digger du også The Silvert King Band. Fra Florida, USA – har tidligere turnert i Norge, og ble «oppdaget» av Øystein Sunde i Tønsberg, tror jeg det var. En trio – med piano, munnspill og elektrisk vaskebrett – som er show, og som det også svinger skikkelig av.

Beklager lite, dette – om en forestilling som skal ut på en månedslang turné. Men, men – det ville vært verre om Jørg Fr. Ellertsen ble tatt med buksa nede i Studenterlunden.

(Tande-Premiere, Dagbladet 3. oktober 1983)