– Det mest skremmende når en snart runder 70, er at en må begynne å krysse av i skjema for «de mellom 70 og 80», sier Øystein Sunde.

Ennå har han noen dager igjen. Bursdagen er først i januar neste år. Men Øystein Sunde har bestemte seg for å ta tyren ved hornene og feire både bestefarsrollen og alle slags runde tall med en ny plate. Nå foreligger albumet «Bestefar». Og det har gått åtte år siden den forrige utkom.

– Ny plate setter utvilsomt en spiss på feiringen, sier han.

Men planlagt var det ikke.

– Jeg begynte innspillingen i 2014 og regnet med å bli ferdig til utgivelse det året, men slik gikk det ikke, konstaterer han, og i mellomtiden har det stort sett gått i forestillinger med Meget i Sløyd, Ingrid Bjørnov og Tom S. Lund Trio.

Ingrid Bjørnov

– Mye av stoffet har kommet til under samarbeidet med Ingrid Bjørnov. Så jeg har egentlig bare samlet opp til jeg hadde mange nok sanger, sier han.

– Samarbeidet med Ingrid Bjørnov har vært meget inspirerende. Det har vært lave skuldre og mye moro. Og er det noe som fyrer opp under nye sanger, så er det nettopp det. Ingrid har også stått for litt vennlig skubbing av noen av sangene i riktig retning. Og så er hun med og gjør «Pertentlig i Bentley» til den kjærlighetsballaden Lillebjørn alltid har etterlyst fra min hånd.

Teaterforestilling

Samarbeidet med Tom S. Lund har også preget mye av virksomheten hans de senere årene. I 2014 satte Teater Innlandet opp forestillingen «Det året det var så bratt», som i sin helhet var basert på Øystein Sundes låter, og som ble en kjempesuksess både i innlandet og i Oslo med over 11.000 besøkende. Der var det Tom S. Lund som sto for arrangementene. Og siden har det fortsatt.

– Samarbeidet med Tom S. Lund har inspirert til nye sanger, forteller han.

– Etter at han fikk det musikalske ansvaret for «Det året det var så bratt», har våre to gitarer stadig møttes i en slags «Nord-Amerika møter Sør-Amerika»-situasjon på scenen. Han er en mester i bossanova/samba-avdelingen, og skjønner hva jeg driver med når jeg ikke helt skjønner hva jeg driver med.

– Jeg insisterte på Tom S. Lund som musikalsk ansvarlig for forestillingen på Teater Innlandet, siden jeg kjenner han godt og vet hva han kan av tryllerier for å dra kjente sanger inn i et annet musikalsk univers, altså brasilifisering av sangene mine. Det fungerte veldig bra, og har bidratt til at Tom og jeg har fortsatt samarbeidet, nå sist på turné i Østerdalen i september.

Hjemme i Skarnes

Siden 1975 har Øystein Sunde vært bofast på Skarnes. Men hedmarkingen i ham stikker langt djupere enn som så.

– Hedmarking er ikke noe jeg har blitt, siden jeg har slekta mi her og er oppvokst på Skarnes. Men uten de 20 årene i Oslo, fra 1955 til 1975, er det ikke helt sikkert at jeg hadde blitt den jeg er i dag, sier han.

– Er det i Skarnes du føler du hører hjemme?

– Absolutt. Men jeg har gode venner og publikum rundt i hele landet, så jeg føler meg egentlig som nordmann.

– Men Skarnes og Odalen er mitt hjemsted, og er på en måte skjorta jeg har på til hverdags. Her er jeg en del av miljøet og ingen kjører i grøfta eller ramler av sykkelen når de ser meg. Jeg har bare litt andre arbeidstider, litt andre biler og litt andre hobbyer. Ellers er jeg ganske vanlig mann her hjemme.

(Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad 9. november 2016)